A D-vitamin tabletta csökkentheti a mellrák kockázatát

Korábbi vizsgálatok szerint a D-vitamin csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. „A mell sejtjei D-vitamin-érzékelő receptorokkal rendelkeznek, melyek növelik annak az esélyét, hogy a tápanyag a szervezetbe bekerülve szabályozhassa a rákos sejtek osztódását és elburjánzását. Emellett egyre több bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin védelmet nyújthat a rák más formáival szemben is.” – tudhattuk meg Laura N. Andersontól, aki a Toronto állambeli Cancer Care Ontario doktori hallgatója és egyben a tanulmány egyik vezető asszisztense.

A D-vitaminra szükség van a kalcium felszívódáshoz, ezért ajánlott mindkét tápanyagot bevinni a szervezetbe, különösen az olyan nők számára, akik korban már előrébb járnak és szeretnék megőrizni csontjaik épségét, erejét.

Anderson és kutatócsoportja egy kísérletük során egymástól elkülönítve vizsgálták a D-vitamin és a kalcium hatását. 3101 mellrákban szenvedő páciens és 3471 egészséges kontrollember étrendjét, ill. táplálék-kiegészítőinek hatását figyelték meg.

A kutatók nem találtak összefüggést sem a teljes körű D-vitamin bevitel és a mellrák kockázata, sem a kalcium bevitel és a mellrák kialakulásának kockázata között.

Mindemellett azoknál a nőknél, akik arról számoltak be, hogy naponta legalább 400 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamint fogyasztottak, 24%-kal alacsonyabb volt a mellrák előfordulása. Az eredményeket az American Journal of Clinical Nutrition nevű szaklapban tették közzé.

Jelenleg még azt vizsgálják egészségügyi hatóságok Kanadában, az USA-ban és más országokban is, hogy a jelenleg ajánlott napi D-vitamin bevitelt mennyire emeljék, mivel úgy tűnik, a magasabb dózisú D vitamin jobban ki tudja fejteni jótékony hatását.

„A D-vitaminnal kapcsolatos új eredmények ígéretesnek hangzanak, de további kutatásokra van még szükség ezen a területen.”- foglalta össze Anderson.