A D-vitamin hiánya stroke-ot okoz?

A kutatók a fehérek és afroamerikaiak között a szív-érrendszeri halálozások tekintetében mutatott különbségnek jártak utána, a D-vitamin azért került érdeklődésük középpontjába, mivel azt számos súlyos betegséggel hozták kapcsolatba, például a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, valamint a vese- és szívbetegséggel.

D-vitamint ételekkel, napsugárzással illetve táplálékkiegészítők útján vihetünk be, a fekete bőrűek gyakori laktózintoleranciája lehetetlenné teszi a tejfogyasztást, bőrük sötét színe pedig csökkenti a D-vitamin termelését.

Dr. Kevin Fiscella és munkatársai több, mint 15 ezer amerikai felnőttnél mérték meg a D-vitamin szintjét és rögzítették a szív-érrendszeri halálozásokat, továbbá a testtömegindexet, a dohányzást és a gyulladásra utaló C-reaktív protein szintjét is. Kiderült, hogy a D-vitamin hiánya az egész vizsgált mintában magasabb halálozási aránnyal párosult, azonban a származásra történt korrekció rámutatott, hogy a feketék körében alacsony D-vitamin szint esetén 38 százalékkal nagyobb a mortalitás.

Egy korábbi kutatás szerint az amerikai felnőttek 36 százalékánál alacsony a D-vitamin szintje. A szervezet legtöbb sejtje rendelkezik D-vitamin receptorral, a vegyület a sejtek aktivitását és növekedését szabályozza. Hiányában gyulladás, szívbetegség, daganatok és csontritkulás alakul ki. Dr. Fiscella azt ajánlja, az afromaerikaiak mellett az elhízottak és az idősek is figyeljenek oda a táplálékkal és táplálékkiegészítőkkel bevitt D-vitamin mennyiségére.

A cikk az Annals of Family Medicine folyóirat január-februári számában jelenik meg.