A cukros italok elhagyása alacsonyabb vérnyomást eredményez

Egy 18 hónapos vizsgálatban a kutatók jelentős vérnyomáscsökkenést vettek észre: 1,8 pontnyit a szisztolés nyomásnál – ami a magasabb érték a kívánatos 120/80 mértékű leolvasásnál – és 1,1 pontnyit a diasztolés nyomásnál. Ez akkor mérhető, ha körülbelül egy dobozzal kevesebb cukros italt fogyasztanak egy nap, írták egy jelentésben, ami a Circulation májusi számában jelenik meg.

„Egyértelmű dózis-reakció összefüggést találtunk,” mondta a tanulmány vezetője, Dr. Chen Liwei, a Louisiana Állami Egyetem Egészségtudományi Központjának epidemiológia professzora. „Egyénileg nem volt jelentős csökkenés, de lakosságszinten a fogyasztás csökkentése jelentős hatással bírna.”

A javulásról egy csoport idős embernél számoltak be, akik kezdettől fogva jóval az amerikai átlagnál (napi 2,3 adag cukrozott ital) kevesebbet fogyasztottak, mondja Chen.

A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező a szívinfarktusnál, stroke-nál és más szív-és érrendszeri betegségeknél. Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) már régebben figyelmeztetett (elsősorban a tavaly kiadott jelentésében) a lehetséges egészségügyi veszélyekről, amit a hozzáadott cukortartalmú termékek okoznak, mint például az üdítőitalok.

Az új tanulmány főleg a leggyakoribb cukorral édesített italokkal foglalkozik. Egy három deciliteres cukrozott, szénsavas üdítőben 130 kalóriányi (nyolc teáskanálnyi) cukor van. Egy átlagos amerikai felnőtt 8-9 deciliternyi üdítőt fogyaszt, míg a fiatalok ennél jóval többet.

A 810 vizsgálatban résztvevő, akiknek átlagéletkora 50 volt, átlagosan napi 2-3 deciliter üdítőt ivott a vizsgálat megkezdésekor. A vérnyomásuk átlagban meghaladta a kívánt 120/80 Hgmm-es értéket. Néhányuk vérnyomása csak kicsit volt magas (120/80 és 139/89 között), viszont másoké 140/90 Hgmm feletti értéket mutatott, ami már aggodalomra adhat okot.

A vizsgálat végére a napi üdítőital-fogyasztás átlagosan fél adaggal lett kevesebb, ez a vérnyomásuknak jót tett. A csökkentett cukorfogyasztás még akkor is jelentősen javított a vérnyomáson, amikor a fogyást is figyelembe vették. ” Mindenféle változót ellenőriztek, és még így is találtak kapcsolatot” mondta Rachel K. Johnson, az AHA jelentés vezető szerzője és a Vermont-i Egyetem táplálkozás professzora.

Amerikában a problémáról már politikai viták is folynak, Washington, DC, és más városok megadóztatnák ezeket az italokat. Az Amerikai Szív Szövetség eddig még nem foglalt állást a kérdésben.

„Én általánosságban támogatom az elképzelést” mondta Johnson. „Ha megnézzük az egészségügy elhízottságból eredő költségeit, és figyelembe vesszük a cukorral édesített italok komoly szerepét ennél a betegségnél, volna értelme. A bevételt felhasználhatnák az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentésére. Továbbá, ha az adó elég magas, ugyanolyan hatást gyakorolna a fogyasztásra, mint a dohánytermékekre kivetett szövetségi állami adók. „