A cukros ételek szívrohamot is okozhatnak

A tanulmány a szívkoszorúér betegség megnövekedett kockázatát mutatta ki azokban a nőkben (férfiakban nem), akik étrendje nagy mennyiségű magas glikémiás indexű élelmiszert, például fehér kenyeret, édességeket és néhány cukrozott gabonapelyhet tartalmaz. A kutatók megjegyzik, hogy minden szénhidrátban gazdag étrend növeli a vércukor és a káros vérzsírok, a trigliceridek szintjét, miközben csökkenti a védelmet nyújtó HDL, vagyis „jó” koleszterin szintjét, ami fokozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók azonban azt is kimutatták, hogy nem minden szénhidrát gyakorol ugyanolyan hatást a vércukor szintjére. A vércukor és a trigliceridek szintjét nagyobb mértékben befolyásolják a magas glikémiás indexszel rendelkező élelmiszereket, mint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, például a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák.

Az olasz Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori kutatói Sabina Sieri vezetésével 47 749 olasz felnőttet vizsgáltak, 15 171 férfit és 32 578 nőt, akik az étrendjükkel kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki. Azokban a nőkben, akik összességében a legtöbb szénhidrátot fogyasztották, kétszer olyan magas volt a szívbetegségek kockázata, mint azokban, akik a legkevesebbet fogyasztották.

Amikor a szénhidrátokat magas és az alacsony glikémiás indexű csoportokra osztották, a különbség még kifejezettebbé vált. Azokban a nőkben, akik glikémiás terhelése a legnagyobb volt, 2,24-szer magasabb a szívbetegségek kockázata, mint a legalacsonyabb glikémiás terheléssel rendelkező nőkben.

„Tehát nem az összességében fogyasztott szénhidrát mennyisége, hanem a magas glikémiás indexű élelmiszerekből származó szénhidrátok nagy mennyiségű fogyasztása befolyásolja a szívkoszorúér betegség kockázatát” – összegezték a kutatók.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az összes szénhidrátbevitel, a glikémiás index és a glikémiás terhelés férfiakban nem hozható összefüggésbe a szívbetegségek kockázatával. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a nőkben a magasabb triglicerid szint erőteljesebb kockázati tényezőnek számít a szívbetegségek szempontjából, mint a férfiakban.

„Úgy véljük, hogy a magas glikémiás indexű étrend káros hatásait a nőkben a lipoprotein és a glükóz anyagcseréjében megfigyelhető nemi eltérések közvetítik” – nyilatkozták a kutatók, hozzátéve, hogy a magas étrendi glikémiás terhelés és a szív-érrendszeri betegségek közötti, férfiakban megmutatkozó összefüggés igazolásához további kutatásokra lesz szükség.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine folyóiratban olvasható.