A cukorbetegség rontja a láb keringését

Az Amerikai Szív Szövetség tájékoztatása szerint a PAD során a perifériás artériák – leggyakrabban a medence és a láb területén – beszűkülnek. Ez az állapot fokozza a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát, csak az Egyesült Államokban mintegy 8-10 millió embert érinthet. A kutatásban közel 45 ezer amerikai férfi vett részt, akiket több mint két évtizeden át követtek nyomon. Ez idő alatt 537 PAD-os esetet diagnosztizáltak. A bevezetőben már említett négy kockázati tényező egyenként és függetlenül is jelentősen összefüggött a PAD-ra való fokozott hajlammal. A PAD-os betegek 96 százalékánál legalább egy fenn is állt ezek közül. A kutatás Michel Joosten vezette, a Beth Israel Deaconess Kórház és a Harvard Orvosi Karának munkatársa, a cikk a Journal of the American Medical Association című folyóiratban jelent meg. Arra is fényt derítettek, hogy aki nem rendelkezett egyik kockázati tényezővel sem, annál 77 százalékkal csökkent a PAD kialakulásának esélye. Minél régebb óta jelen voltak a befolyásoló tényezők, annál jobban emelkedett a kockázat.

Két szakértő is üdvözölte az eredményeket. ”Ez a fontos kutatás megerősíti a korábbi munkák felfedezéseit.” – jegyezte meg Dr. Kenneth Ong, a Brooklyn Kórház kardiológiai osztályának vezetője. ”Nagy számú résztvevő bevonásával hajtották végre, akiket hosszú időn át követtek nyomon.”

Dr. Maja Zaric, a Lenox Hill Kórház intervenciós kardiológusa, aki sok PAD-os beteget kezel, azt is hozzátette, hogy az artériás betegségekhez kapcsolható kockázati tényezők általában a szívbetegségekkel is összefüggésben állnak, de a PAD esetén a kapcsolat erősebbnek tűnik. Külön kiemelhető a sorból a dohányzás. ”Ami azt illeti, a kutatás arról is beszámolt, hogy a dohányzás még a leszokást követő 20 évvel is hátrányosan befolyásolhatja az artériák állapotát. Ettől függetlenül érdemes fontolóra venni a leszokást, mert ebben az esetben harmadára csökken a PAD veszélye a dohányzást folytatókhoz képest. Most, hogy a PAD főbb kockázati tényezőit megállapították a férfiakra nézve, meg kellene vizsgálni az életmódváltás hatásait, és a nőket sem szabad kifelejteni a kutatásokból.”