A cukorbetegség okozta vesekárosodás korábban kezdődhet, mint azt gondoltuk

A vizsgálat során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a cukorbetegséget megelőző állapothoz (prediabétesz) társuló, a normálisnál magasabb vércukorszint növelheti a veseelégtelenséghez vezető vesebetegségek kockázatát.””

„A kutatási eredményeink azt mutatják, hogy a megemelkedett vércukorszint által okozott, és a vese károsodásához vezető kóros folyamatok már jóval a cukorbetegség kialakulását megelőzően elkezdődnek.” – mondta Dr. Toralf Melsom, a közlemény szerzője a Nemzeti Vese Alapítvány (National Kidney Foundation) sajtótájékoztatóján. Dr. Melsom jelenleg a University Hospital of North Norway vesebetegekkel foglalkozó részlegének docense és vezető tanácsadója.

A vizsgálatba több, mint 1.300, 50-62 éves beteget vontak be, az utánkövetési időszak átlagosan 5.6 év volt. 595 beteg esetében már a vizsgálat kezdetén kimutatható volt a prediabétesz.

A tanulmány szerzői elmondták, hogy a prediabétesz a felnőtt lakosság 35%-át is érintheti, kétszer annyi embert, mint a cukorbetegség. Prediabétesz esetén a páciensek körülbelül felénél 10 éven belül cukorbetegség alakul ki. A cukorbetegség a vesebetegségek és a veseelégtelenség kialakulásának leggyakoribb oka.

A kutatók megfigyelték, hogy bizonyos életmódbeli tényezők és gyógyszerhasználat kiszűrését követően a prediabéteszben szenvedő betegeknél már kimutathatók a vesekárosodás olyan korai jelei, mint a vizelettel történő fokozott fehérje (albumin) ürítés.

Az American Journal of Kidney Diseases című folyóirat decemberi számában közétett tanulmány szerint a veseproblémák akkor alakulnak ki, amikor a tartósan magas vércukorszint miatt metabolikus változások következnek be a szervezetben.

Melsom szerint a prediabétesz fontos célpont lehet a korai beavatkozás szempontjából, hiszen például az étrend vagy a fizikai aktivitás megváltoztatásán keresztül megakadályozható a krónikus vesebetegség kialakulása.””

Korábbi vizsgálatok során nem találtak konzekvens összefüggést a prediabétesz és a vesekárosodás között, ugyanakkor a közlemény szerzői szerint ők sokkal precízebb módszert használtak annak megállapítására, hogy mennyire működnek jól a vesék.

„A becslések szerint 2030-ra több, mint 470 millió embernél mutatható majd ki a prediabétesz.” – mondta sajtóközleményében Dr. Jeffrey Berns, a Nemzeti Vese Alapítvány (National Kidney Foundation) elnöke. „Az ehhez hasonló vizsgálatok kiemelik annak jelentőségét, hogy milyen fontos a prediabétesz felismerése, hiszen életmódbeli változtatásokkal és megfelelő orvosi kezeléssel lassítható a vesefunkció romlása.”