A cukorbetegség növeli a stroke kockázatát

Minél tovább áll fenn a cukorbetegség, annál esélyesebb a stroke – állítja Dr. Mitchell Elkind (Columbia Egyetem, New York) és munkacsoportja. Emiatt aztán mindent meg kell tenni a 2-es típusú cukorbetegség elkerülésére, vagyis ajánlott a rendszeres testmozgás, az egészséges étkezés, a rendszeres orvosi kontroll, és a dohányzás kerülése.

A cukorbetegség, és az agyi érelzáródás okozta stroke összefüggését feltáró vizsgálatba mintegy 3300 egyént vontak be. A résztvevők átlagéletkora 69 év volt, kétharmaduk hölgy. A vizsgálat kezdetekor a betegek 22 százaléka szenvedett 2-es típusú cukorbetegségben, esetükben a betegség átlagos fennállási időtartama 17 év volt. A vizsgálati időszakban még tíz százalékban alakult ki a betegség. Ugyanakkor ezalatt 244 stroke-os esetet regisztráltak. A cukorbetegség évente mintegy 3 százalékos járulékos kockázatot jelentett a stroke szempontjából, ami azt jelenti, tíz évnél tovább fennálló betegség esetén mintegy háromszoros kockázatnövekedés a nem cukorbeteg populációhoz viszonyítva.

A stroke valószínűségének növekedésének biológiai alapját az erek belfelszínén kialakuló plakkok adják: a fokozatos érelmeszesedés érszűkületet okoz, valamint a vérrögképződésnek is kedvez. Másik ok, hogy a stroke szempontjából a magasvérnyomás-betegség is kockázati faktor, és ezen állapot előfordulási aránya magasabb cukorbetegek esetén.