A cukorbetegség közelebb hozza a halált

Egy brit elemzés azt mutatta, hogy a diabétesz okozta vaszkuláris rendellenességeken kívül a cukorbetegek nagyobb eséllyel halnak meg korán más okok, például rák, fertőzés, esés, májbetegség, mentális betegség, sőt öngyilkosság következtében.

”A kutatás megerősíti, hogy a diabétesz összefügg a magasabb mortalitással” – számolt be Dr. Camillo Ricordi, a Miami Egyetem Miller Orvostudományi Karának diabétesz kutatóintézetének igazgatója. ”Az általános szemlélet az, hogy a diabétesz gyógyítható betegség, hogy nem nagy ügy, csak gyógyszert kell szedni, és normális életet lehet élni. Valójában azonban a halálozási arány két és félszeres.”

A New England Journal of Medicine március 3-i számában megjelent tanulmány során a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja John Danesh epidemiológus vezetésével 820 900 személy adatát elemezte, akik 97 kutatásban vettek részt. A résztvevők közül 123 205 személy halt meg. A metaelemzés során a kutatók kimutatták, hogy a cukorbetegségben szenvedő személyek 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg korán, mint a betegségben nem szenvedők. Sőt, esetükben 25 százalékkal nagyobb az esélye a rák eredetű halálozásnak is. Nem meglepő módon a vaszkuláris betegségek okozta halálozás kockázata is sokkal magasabbnak mutatkozott a cukorbetegek esetében. A diabéteszben szenvedők azonban ezen kívül a máj- és vesebetegség, a tüdőgyulladás, más fertőző betegségek, krónikus obstruktív tüdőbetegség és más betegségek okozta halálozás megnövekedett kockázatának is ki voltak téve.

A cukorbetegek ráadásul 64 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg mentális betegségek, és 58 százalékkal nagyobb eséllyel öngyilkosság következtében, főként azért, mert nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban is. Az elemzés azt is kimutatta, hogy esések következtében is 70 százalékkal gyakrabban haltak meg, mint a diabéteszben nem szenvedő személyek.

Ricordi úgy véli, éppen ezért tovább kell kutatni a diabétesz gyógymódját és megelőzését. A kutató szerint nem szabad azt gondolnunk, hogy gyógyszerekkel egyszerűen szabályozható.