A cukorbetegség 2025-re minden tizedik embert érinteni fog

Magyarország is csatlakozott a Novo Nordisk Changing Diabetes nevű világméretű kezdeményezéséhez, melynek célja a cukorbetegséggel és annak kezelésével kapcsolatos gondolkodás megváltoztatása. Lise Kingo, a Novo Nordisk alelnöke üdvözölte, hogy a program keretében hazánkkal együtt már 22 országban dolgozták fel a rejtőzködő népbetegség jellemzőit és hatásait, s hogy jelen lehet a a magyarországi adatokat közzétevő kiadvány megjelenésekor.

A magyarországi kiadvány tudományos szakértői közül Prof. Dr. Winkler Gábor és Prof. Dr. Madácsy László felhívták a figyelmet: a hazai tapasztalatok is a nemzetközi tendenciákat támasztják alá. Míg a hazai népesség száma csökken, a diagnosztizált cukorbetegek száma Magyarországon is közel megduplázódott az elmúlt 20 évben.

A tanulmány kiemeli, hogy a cukorbetegeknél megnő az olyan súlyos szövődmények kockázata, mint a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség, a vakság vagy a lábon kialakuló fekély, mely akár a végtag amputációjához is vezethet.#img1#

„Magyarországon naponta 2 cukorbeteg ember veszíti el a látását, és 7 diabéteszes betegnél végeznek amputációt.” 

Mérjük meg a mérvadó helyi adatokat, adjuk tovább az összegyűjtött információkat, és fejlesszük a diabéteszes betegek ellátását! Ez a megoldás kulcsa, s a Changing Diabetes kezdeményezés hármas jelmondata.

Hatékony megelőző stratégiával, életmódváltással, helyes táplálkozással és gyakori testmozgással csökkenthető a diabétesz terjedésének mértéke. Korai felismeréssel és hatékony kezeléssel elérhető, hogy a cukorbetegek a betegségükkel együtt is teljes életet éljenek.

„A diabétesz elleni harcban a megfelelő kérdések már válaszra találtak, a feladat nem más, mint ezek alkalmazása a gyakorlatban. Együtt változtathatunk!” – indította útjára Lise Kingo, a Novo Nordisk alelnöke a Changing Diabetes programot Magyarországon.