A cukorbetegek fogyása hosszú távú előnyökkel jár

Az Egyesült Államokban a cukorbetegség óriási probléma: napjainkban már több mint 20 millió amerikainak van II-es típusú cukorbetegsége, többségük túlsúlyos vagy kövér. A fenti paraméterek fontosak a cukorbetegség hosszú távú komplikációinak, a szívbetegségnek, vakságnak, vesekárosodásnak, amputációknak, sőt magának a halálnak a megelőzésében is.

Dr. Spyros Mezitis, a New York-i Lenox Hill Kórház endokrinológusa elmondta: „Még sohasem kaptuk ilyen eredményeket. Ez azt mondja nekünk, hogy ha valaki 18 hónap alatt 10,7 kilogrammot fogy, jelentős javulást mutat akkor is, ha 36 hónap elteltével visszahízza ezt a súlyt.”

A Diabetes Care című folyóirat augusztus 12-i online kiadásában megjelent tanulmányban Dr. Gregory A. Nichols, az Oregon állambeli Portlandben található Kaiser Permanente Egészségügyi Kutató Központ kutatója és munkatársai 1997 és 2002 közötti orvosi feljegyzések alapján 2574, 21 és 75 év közötti pácienst osztottak csoportokba: „lefogyott” (12,5 kilogrammot vagy többet), „magasabb testsúlyt tartott”, „alacsonyabb testsúlyt tartott” és „hízott”.

Négy éven keresztül figyelték a vizsgálat alanyainak állapotát, és azt találták, hogy aki fogyott a 4 év alatt, annál a vizsgálat végén, a visszahízás ellenére könnyebb volt beállítani a vérnyomás- és vércukorértéket. A kutatók elismerték, hogy a hosszú távú hatások még nem ismertek, de remélik, hogy további kutatásokkal erre a kérdésre is választ kapnak, de Nichols szerint a súlyvesztés akkor is jó, ha később visszahízzuk.

Dr Mezitis hozzátette: „Arra bíztatjuk a túlsúlyos cukorbetegeket, hogy fogyjanak le, ez általánosságban javítja azokat a faktorokat, név szerint a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet, amelyek befolyásolják az érbetegségeket.”