A cukor- és a májbetegség kapcsolata

Ismert, hogy a cukorbetegekben a vércukorszint szabályozása szenved zavart. Ez az állapot megnöveli a máj hegesedését, kötőszövetes átépülését (cirrózis), illetve a májrák kockázatát. A tanulmány során Dr. Sarah Wild és munkatársai 1267 cukorbeteget tanulmányoztak, akik eredményét 10 100 nem cukorbeteg egyénhez hasonlították. Az alanyok mindegyike májbetegség következtében hunyt el.

Az eredmények szerint a cukorbetegek mintegy egynegyedében alakult ki májrák, míg nem cukorbetegeknél az arány 9 százalékos volt. Az elhunytak között a cukorbetegségnél jóval gyakoribb (68 százalék) volt az alkoholos eredetű májzsugor. Cukorbetegeknek nem tanácsos alkoholt fogyasztani, ugyanis az alkohol felboríthatja a vércukor szabályozását, ráadásul segíti az elhízás kialakulását is.

Összegezve az eredményeket, a nem alkoholos eredetű májzsírosodás cukorbetegekben gyakori. Ennek kiemelt kockázati faktora az elhízás, mely a cukorbetegségben is fontos szerepet játszik. A nem alkoholos eredetű májzsírosodás növeli a májzsugor, ezen keresztül pedig a májrák kialakulásának esélyét. Az egészséges életmód viszont megelőzheti a betegség kialakulását.

A Nagy-Britanniában zajló Diabetes elnevezésű professzori konferencián elhangzó előadás eredményeit természetesen még további vizsgálatoknak kell megerősíteniük.