A csuklóvastagság utal a szívbetegségre

Olasz kutatók 477, tízéves átlagéletkorú túlsúlyos gyerek és kamasz csuklóvastagságát vizsgálták. Közülük 50 esetében egy speciális, fájdalommentes technikával pontos képeket készítettek a testrész zsíros és csontos területeiről. Emellett vérvizsgálat segítségével felmérték e gyerekek vércukorszintjét, és azt tapasztalták, hogy a csuklókörfogat 12-17 százalékban volt felelős az inzulinrezisztenciáért.

Az inzulinrezisztancia – amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, így nem tudja megfelelő szinten tartani a vércukorszintet – a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. A legújabb kutatások a magas vércukorszint és a megnövekedett csonttömeg között is összefüggést találtak.

”Most sikerült először bebizonyítani azt, hogy a csuklókörfogat nagymértékben felelős az inzulinrezisztanciáért.” – mondta el Dr. Raffaella Buzetti, a római Sapienzia Egyetem kutatója. ”A csuklókörfogatot könnyű mérni, és ha felfedezésünk kiállja az idő próbáját, hamarosan ennek segítségével előre fel lehet majd mérni az inzulinrezisztanciára valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre való hajlamot.” A kutatók hangsúlyozták, hogy a vizsgálat szempontjából nem a zsír, hanem a csukló csontos része fontos.

A tanulmány a Circulation című lap április 11-i számában jelent meg.