A csuklóvastagság utal a szívbetegségre

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Olasz kutatók 477, tízéves átlagéletkorú túlsúlyos gyerek és kamasz csuklóvastagságát vizsgálták. Közülük 50 esetében egy speciális, fájdalommentes technikával pontos képeket készítettek a testrész zsíros és csontos területeiről. Emellett vérvizsgálat segítségével felmérték e gyerekek vércukorszintjét, és azt tapasztalták, hogy a csuklókörfogat 12-17 százalékban volt felelős az inzulinrezisztenciáért.

Az inzulinrezisztancia – amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, így nem tudja megfelelő szinten tartani a vércukorszintet – a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. A legújabb kutatások a magas vércukorszint és a megnövekedett csonttömeg között is összefüggést találtak.

”Most sikerült először bebizonyítani azt, hogy a csuklókörfogat nagymértékben felelős az inzulinrezisztanciáért.” – mondta el Dr. Raffaella Buzetti, a római Sapienzia Egyetem kutatója. ”A csuklókörfogatot könnyű mérni, és ha felfedezésünk kiállja az idő próbáját, hamarosan ennek segítségével előre fel lehet majd mérni az inzulinrezisztanciára valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekre való hajlamot.” A kutatók hangsúlyozták, hogy a vizsgálat szempontjából nem a zsír, hanem a csukló csontos része fontos.

A tanulmány a Circulation című lap április 11-i számában jelent meg.