A csokoládé jót tesz a szívnek

A 42 szűk körű tanulmány eredményeinek összesítésével készült, az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent kutatás azt is kimutatta, hogy a résztvevőkben a vérerek működésének enyhe javulását és az inzulinszint csökkenését tapasztalták.

Korábban már több kutatás is igazolta, hogy a csokoládéimádókban a kardiológiai kockázatok, például a magas vérnyomás előfordulása is csökken. Az új kutatás vezetője, Lee Hooper, a brit Norwich Orvostudományi Egyetem kutatója úgy összegezte az eredményeket, hogy ha valaki szereti a keserű csokoládét, nyugodtan fogyaszthatja más nyalánkságok helyett, és ez akár még előnyökkel is járhat. A szakértő ugyanakkor úgy véli, nincs megalapozott bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mindenkinek érdemes rákapnia. Az elemzett szűk körű tanulmányokból az sem derült ki, hogy a csokoládéfogyasztás gyakorol-e valamilyen hatást a szívroham vagy a stroke kockázatára.

A korábbi, főként megfigyeléses kutatásoktól eltérően a mostani tanulmány klinikai kísérletekre összpontosított, amelyekben a kutatók két csoportra osztották a kísérleti alanyokat: a fele fogyasztott, a másik fele nem fogyasztott csokoládét. Ezt követően mérték a résztvevők vérnyomásának, koleszterinszintjének és más kardiológiai kockázatainak változásait.

Hooper munkatársaival 42 szűk körű, összesen mintegy 1300 személy részvételével készített tanulmány eredményeit elemezte, és kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztókban néhány más előnnyel együtt néhány ponttal csökkentek a vérnyomásértékek, továbbá az inzulinszint is. Azt azonban nem tudják pontosan, miért gyakorol ilyen hatást a csokoládé. A szakértők úgy vélik, hogy a jótékony hatás a csokoládéban található vegyületeknek, a flavonoidoknak köszönhető, amelyek más élelmiszerekben, például a diófélékben, a szójában, a teában és a borban is előfordulnak.

A legfontosabb kérdés azonban továbbra is az, vajon ezek az előnyök ellensúlyozhatják-e a csokoládé hátrányait. A felhasznált kutatások alapján Hooper kutatócsoportja kimutatta, hogy az inzulinszintre és a vérerek funkciójára gyakorolt jótékony hatás eléréséhez több száz kalóriányi csokoládé elfogyasztására van szükség, ami problémát okozna a testsúlyt illetően.

A szakértők összegzésként azt javasolták, hogy ha valaki amúgy is szokott időnként csokoládét fogyasztani, valószínűleg gond nélkül kitarthat kedvtelése mellett, de nem érdemes a szívünk egészsége érdekében rászokni a csokoládéfogyasztásra.