A csípőpótlás növeli a rák kockázatát

A brit kutatás elváltozásokat mutatott ki a húgyhólyag sejtjeiben a vizsgált betegek több mint 20 százalékában, akik fém-a-fémen rendszerű implantátumot kaptak. A tanulmány közzétételét megelőzően a The Sunday Telegraph arról számolt be a múlt héten, hogy a brit Gyógyszer és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) annyira aggasztónak találja a körülbelül 10 ezer brit páciensbe beültetett implantátumok biztonságát, hogy új ajánlások közzétételére készül az eszközzel kapcsolatban.

A probléma akkor következik be, amikor a fémgolyó és a vápa közötti súrlódás következtében miniatűr fémreszelék válik le, amely a véráramba kerülve gyulladást okoz, károsítva az izmot és a csontot. Az is félő, hogy a vérbe kerülő kis mennyiségű fém a létfontosságú szervek lassú mérgezéséhez vezethet, és megnöveli a daganat, különösen a vese- és a húgyhólyagdaganat kialakulásának kockázatát.

Az új kutatás azt mutatta, hogy 72 beteg közül 17 személy húgyhólyagjában jött létre genetikai károsodás, közülük pedig háromban teljesen kifejlett rák alakult ki. A DNS károsodás aránya azért jelentős, mert ezek az elváltozások olyan mutációkat eredményezhetnek, amelyek rák kialakulásához vezetnek. A kutatásban részt vevő bristoli orvosok eredményeiket a Brit Csípő Társaság jövő havi konferenciáján tervezik bemutatni.

A Johnson & Johnson leányvállalata, a DePuy cég által gyártott implantátumot, melyet közel 10 ezer személybe ültették be Nagy-Britanniában, 2010-ben a sikertelenség magas aránya miatt visszavonták a piacról.

A kutatásban részt vevő Angus Maclean, a Southmead Kórház ortopéd sebésze elmondta, a kutatókat megdöbbentették az eredmények. A kutató azt gondolta, hogy a felfedezés publikálása után néhány hónapon belül szalagcím lesz az újságokban, de kilenc hónap telt el, és az eredményeket nem publikálták.

A kutatást készítő Bristoli Egyetem szóvivője azt nyilatkozta, hogy a kísérlet eredményei még elemzés alatt állnak, és még hátra van a vizsgálat szakmai lektorálása és publikálása.

A fém-a-fémen rendszerű implantátumokat az 1990-es években vezették be Nagy-Britanniában. A gyártók azt állították, hogy a termék a fém ízfejű és műanyag ízvápájú implantátumokhoz képest nagyobb mértékben javítja a páciensek mozgékonyságát. A fém-a-fémen alapú implantátumokkal kapcsolatos rendellenességek minden korosztályt érintenek, de a kutatások szerint a fiatal és törékeny nők vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak.