A császármetszés növeli a vérrög kockázatát

Mivel a fenti kockázatot a császármetszéssel való szülés ráadásul még a duplájára is növeli, a szakemberek új biztonsági eljárást javasolnak, miszerint azok a nők, akiknél császármetszésre kerül sor, szülés közben viseljenek a lábukon egy olyan felfújható kompressziós eszközt, amely megakadályozza a vérrögök kialakulását. A kifejezetten kockázatos esetekben pedig emellett még alvadásgátló szer szedését is ajánlják.

Dr. Andra H. James, az új javaslat egyik kidolgozója arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban a vénás tromboembolizmus az egyik leggyakoribb oka a szülés közbeni elhalálozásoknak, ezért rendkívül fontos, hogy az orvosok és érintettek vegyék figyelembe az iránymutatásokat.

A vénás tromboembolizmus terhesség során általában a bal láb mély vénáit érinti, sokan erős fájdalmakat élnek át, vagy akár be is dagadhat a lábuk, de a rögök egészen a tüdőig is eljuthatnak, és így tüdőembóliához is vezethetnek. A terhesség mellett a kockázat mértékét növeli a magas vérnyomás, az elhízás és a dohányzás is.

Az, hogy császármetszés előtt elhelyeznek egy kompressziós eszközt a nők lábán, nagyban növeli a biztonságot. Az eszközt addig kell fennhagyni, amíg a nők újra lábra nem állnak a műtét után, vagy amíg – akinél erre szükség van – újra el nem kezdik szedni a véralvadásgátló gyógyszert. A szakértők hangsúlyozták, hogy sürgősségi császármetszés esetén az eszköz felhelyezésétől el kell tekintetni, hiszen ilyen esetekben az a legfontosabb, hogy a szülő nő minél előbb a műtőbe kerüljön.