A C-vitamin csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

A középkorú férfiak és nők körében végzett friss kutatás eredményei szerint azoknál, akiknél magas volt a vérben a C-vitamin szintje, sokkal kisebb arányban fordult elő a cukorbetegség, mint azoknál, akiknél alacsony volt a C-vitamin szintje.

Dr. Nita G. Forouhi, a Cambridge-i Addenbrooke’s Kórházban működő Institute of Metabolic Science orvosa és munktársai szerint a nyugati emberek étrendjében a C-vitamin legfontosabb forrásai a gyümölcsök és zöldségek, és a vér C-vitamin szintje jól jelzi az egyén gyümölcs- és zöldségbevitelének mértékét. Létfontosságú gyümölcsök és zöldségek A kutatók az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikkükben felhívják a közvélemény figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogysztás jótékony hatásaira.

Forouhi és kollégái 21 831 egészséges, 40 és 75 év közötti férfinál és nőnél vizsgálták a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. A vizsgálat elején a kutatók minden résztvevőről részletes egészégügyi és életmódra vonatkozó adatokat gyűjtöttek, mint amilyen például a vérkép, amelyet a C-vitamin szint meghatározásához használtak  A kutatás során 423 férfinál és 312 nőnél fedezték fel a cukorbetegség kettes típusát – ez a résztvevők 3,2 százalékát jelenti. Kockázatcsökkenés A kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok körében, akiknek vérében a legmagasabb volt a C-vitamin szintje, 62 százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt a C-vitamin szint. Más kockázati faktorok – mint amilyen az idős kor, a nem, a családi adottságok, az alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás, a dohányázs vagy a testsúly – nem befolyásolták szignifikánsan ezt az összefüggést, így ezek az adatok bizonyítják a C-vitamin bevitel, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jótékony hatásait a cukorbetegség kockázatának csökkenésében.