A brokkoli rákmegelőző hatása fokozható

”A helyesen elkészített brokkoli egy kiváló rákellenes táplálék. Heti 3-5 adag már hatásos belőle, de csak akkor, ha jelen van a mirozináz nevű enzim. Ha ez nincs, akkor a szulforafán, a brokkoli rákmegelőző és gyulladáscsökkentő komponense nem jön létre.” – mondta Elizabeth Jeffrey, az Egyetem táplálkozástudományi professzora. Szerinte az emberek legtöbbje tönkreteszi a mirozinázt azzal, hogy túlfőzi a brokkolit. Az egészségtudatos fogyasztók, akik por alakú brokkolis kiegészítőket tesznek az ételbe, szintén bakot lőnek, mert ezek gyakran nem tartalmazzák ezt a fontos enzimet.

”A por hatékonysága azonban fokozható. A brokkoli csíra bőségesen tartalmaz mirozinázt. A brokkoliporok többségében pedig megtalálható a szulfofrán elővegyülete, mely fokozná az egészségre gyakorolt pozitív hatását.” – mondta el a Nutrition and Cancer című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Jenna Cramer. A tudósok úgy vélik, hogy a csíra mirozináz-tartalma fokozza a szulforafán képződését és felszívódását, ha a csírát és a port együtt fogyasztják.

Egy kisebb próbatanulmányhoz négy egészséges férfit toboroztak, akik vagy csak brokkoli csírát ettek, vagy csak port, vagy a kettő kombinációját. Étkezések után pedig megmérték a vizeletükből és a vérükből a szulforafán metabolitjait. ”Olyan biomarkereket vizsgáltunk – a vérből és a vizeletből – melyek összefüggnek a rákmegelőzéssel.” – mondta Cramer.

Evés után 3 órával kifejezett szinergikus hatást érzékeltek a por és a csíra között. ”Majdnem kétszeresére nőtt a szulforafán-felszívódás a csíra és a por együttes fogyasztása esetén. Megváltozott a por lebontásának folyamata. Korábban jelentkeztek a metabolitok a vérben és a vizeletben, és sokkal nagyobb koncentrációban, mint azoknál, akik külön-külön ették a csírát és a port.” – mondta el Jeffrey. Ez arra utal, hogy a brokkoli csírában található mirozináz nem csak a csírából állította elő a szulforafánt, hanem a porban található előanyagból is. A brokkolival más szulforafán tartalmú ételeket is lehet fogyasztani az előnyös hatások érdekében, például mustárt, retket, rukkolát és wasabit.

”A zöldség előnyös hatásainak fokozása érdekében például meg lehet szórni a brokkolit brokkoli csírával, vagy mustáros szósszal tálalni a zöldséget. Aki magában szereti, az pedig jó, ha tudja, hogy a túlfőzéssel kimondja a halálos ítéletet a mirozináz enzimre. 2-4 perces párolás bőven elegendő, hogy mind az enzimet, mind az egyéb tápanyagokat megőrizzük.” – mondta.