A brokkoli nem segít a tüdőrák megelőzésében

Közel ezer nemdohányzó tüdőrákos és egészséges kínai nőn végeztek el a vizsgálatokat és nem találtak egyértelmű összefüggést tüdőrák kialakulásának veszélye és a vizeletből kimutatható izothiocianát (ITC) szintje között. Az izothiocianát egy, a keresztvirágzatú növényekben, például a brokkoliban megtalálható vegyület, melynek rákmegelőző hatást tulajdonítanak.

A kutatást Dr. Jay H. Fowke, a Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetem egészségügyi központjának munkatársa végezte, mely során egy 75 000 sanghaji nőn végzett átfogó egészségügyi felmérés adatait használta fel.  A kutatók szerint további vizsgálatokra lenne szükség, hogy biztosan kizárják a vizeletből kimutatható ITC szint, és a tüdőrák kockázat közötti összefüggést.

A dohányzás egyértelműen megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, de Fowke és kutatócsoportja rámutatott, hogy a tüdőrákosok egynegyede soha nem gyújtott rá, ezért nagyon fontos azonosítani a betegség kialakulásának egyéb okait.