A bőrrák növeli a más rákfajták kialakulásának kockázatát

A vizsgálat eredményei szerint a nem melanómás bőrrákkal – többek közt a bazál- vagy a pikkelysejtes karcinómával – küzdő nőknél 26 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a későbbiekben a rák egy másik fajtája, mint a bőrrák más típusaival küzdő társaiknál. A férfiak esetében 15 százalékos volt a kockázatnövekedés.

A Harvard Egyetem orvostudományi karának bőrgyógyász docenseként dolgozó Jiali Han által vezetett vizsgálat két nagyszabású korábbi tanulmány résztvevőinek adatait elemezte. Az 1984-ben és 1986-ban kezdődött vizsgálatok több mint 153 ezer ember bevonásával készültek: 2008-ra nagyjából 29 500 rákos megbetegedést diagnosztizáltak a résztvevőknél.

A PLoS Medicine című folyóiratban közölt eredmények azt mutatták, hogy a nem melanómás bőrrákkal küzdő embereknél megnövekedett a kockázata a későbbi, halálos kimenetelű melanóma kialakulásának és a nem melanómás bőrrákkal diagnosztizált nőknél magasabb volt a kockázata a tüdő-, illetve a mellrák kialakulásának.

A szakemberek az eredményeket befolyásolható olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a résztvevők kora, dohányzási szokásai, illetve a nők esetében a hormonhelyettesítő terápia (HRT) esetleges alkalmazása.

A kutatók szerint a nem melanómás bőrrák és a melanóma későbbi kialakulása közötti összefüggés a napon eltöltött idő következménye lehet, ám az egyéb rákfajták megnövekedett kialakulási kockázatának oka egyelőre nem tisztázott – olvasható a LiveScience című tudományos portálon.

Forrás: MTI