A bőrrák megelőzhető!

A túl sok napozás, a túl gyenge fényvédő krémek használata, a szoláriumozás és a gyakori leégés mind extra kockázatot jelentenek a bőrrák kialakulásának szempontjából. Az Egyesült Államokban összességében a bőrrák a leggyakoribb rákfajta, és a betegség előfordulása évről évre növekvő tendenciát mutat. Az Amerikai Rákkutató Intézet adatai szerint 2007-ben közel 1.1 millió amerikait diagnosztizáltak a bőrrák különböző formávial, illetve a legveszélyesebb, gyakran halálos kimenetelű melanómával.

A bőrszín is fontos szerepet játszik a különböző bőrrákfajták kialakulásában. Főleg a szőke és vörös hajú, fehér bőrű emberek vannak veszélyben, akiknek a bőre leégésre hajlamos és nehezen barnul.

A túl sok napfény azonban senkinek nem tesz jót, de megfelelő odafigyeléssel csökkenteni lehetne a betegség kialakulásának esélyeit. A Fox Chase adatai szerint a legnagyobb veszélyben a fehérbőrűek, a férfiak, a dohányosok valamint az alkoholfogyasztók vannak.

„A legfontosabb, hogy védjük magunkat a káros sugarak ellen, hosszú ruházattal, fényvédő krémekkel, vagy egyszerűen húzódjunk árnyékba a déli órákban, amikor a legerősebbek a sugarak”-magyarázza Dr. Stuart R. Lessin a Fox Chase bőrgyógyászati osztályának igazgatója-„A szoláriumozás sem tesz jót a bőrnek, ezért az is kerülendő, különösen a fehérebb bőrűeknek.”

„Fontos a gyakori szűrés is, hiszen a melanóma korai stádiumban még jól kezelhető, rövid idő alatt azonban halálossá is válhat. Megfelelő óvintézkedésekkel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye, ez pedig mindannyiunk-az orvosok és a páciensek-érdeke”.