A borfogyasztás növeli a mellrákosok túlélési esélyeit

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

A rendszeresen kis mennyiségben bort fogyasztó páciensek nagyobb eséllyel gyógyultak fel mint azok, akik nem ittak egy kortyot sem. Ez már csak azért is meglepte a tudósokat, mert az egészséges nők esetében az alkoholfogyasztás a mellrák egyik legjelentősebb rizikófaktora.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy az alkoholban található kémiai anyagok nem csak az egészséges, de a daganatos sejteket is képesek roncsolni és ennek köszönhető a bor jótékony hatása. Egyelőre nincsen ajánlások a mellrákkal küzdő nők borfogyasztását illetően, de az egészséges nőknek nem ajánlatos túllépni a heti 14 egységet (ez körülbelül napi egy kis pohár bort jelent). A mellrákos nők általában abbahagyják az alkoholfogyasztást a diagnózis után azt remélve, hogy az majd segíti a gyógyulásukat.

A Cambridge Egyetem tudósai összesen 13 525 melldaganattal küzdő nő állapotát figyelték meg hét éven keresztül. A kutatók figyelemmel követték a páciensek alkoholfogyasztási szokásait, valamint testtömegindexük változásait is. A heti hét egységnyi bort – ez körülbelül három és fél kis pohárnak felel meg – fogyasztó nők túlélési esélye 10 százalékkal nőtt meg az absztinensekhez képest, a 14 egységet ivóknál pedig 20 százalékkal voltak jobbak a túlélési esélyek.  ”A kutatási eredmények alapján egyértelműen ajánlott a mértékletes borfogyasztás a mellrákkal diagnosztizált nők esetében” – nyilatkozta Dr. Paul Pharoah, az egyetem onkológiai tanszékének munkatársa.

Bár az alkohol úgy tűnhet, hogy jelentősen növeli a mellrákos nők túlélési esélyeit, a tudósok szerint ez a hatás csak kis részben tulajdonítható a bornak. ”A terápia sikerességét számtalan más tényező (diagnózis időpontja, életkor, a betegség típusa) is befolyásolja, ezért nem biztos, hogy a túlélési esélyek csak a bor miatt változtak meg” – írják a kutatók.