Polly Newcomb a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy eredményeik alapján a vörösbor nem csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, annak ellenére, hogy korábbi tanulmányok a vörösbor szív-védő hatásait írták le.
„Nem találtunk különbséget a fehér- vagy vörösbor fogyasztása és az emlőrák kockázata közt. Jótékony hatásokat sem figyelhettünk meg.” – mondta Newcomb.
Valójában, azon nőknek, akik tizennégy vagy több pohár alkoholt isznak hetente, 24%-kal nagyobb az esélye emlőrákra, mint az absztinenseknek, mondták a kutatók.
„Amennyiben egy nő iszik, úgy azt mérsékelten kell tegye- egy pohárnál semmiképp sem többet naponta. És ha úgy dönt vörösbort fog inni, az azért legyen, mert szereti az ízét nem pedig mivel csökkenti a mellrák kockázatát.” – mondta Newcomb.
Az eredmények 6327 emlőrákos és 7558 egészséges nővel készült, alkoholfogyasztási szokásaikat firtató interjú alapján készült.