A bőr alá helyezhető vércukormérő forradalmasítja a cukorbetegek ellenőrzését

Dr. Roy W. Beck, a floridai Tampában található Jaeb Egészségügyi Kutatóközpont vezető kutatója munkatársaival együtt vizsgálta a készülék jótékony hatásait I-es típusú cukorbetegség esetében. Dr. Becknek személyes érdeklődése is van a témában, hiszen kisfia cukorbeteg és két éve minden nap méri a vércukorszintjét, a mindennapos mérés biztonságot ad neki, mint sok más társának is.  Az I-es típusú cukorbetegség, amelyet fiatalkori cukorbetegségnek is neveznek, akkor alakul ki, amikor a test nem termel elegendő inzulint. Ez a csoport a cukorbetegek között mindössze 5 százalékot képvisel, a II-es típus sokkal gyakoribb és ez gyakran társul más anyagcserezavarokkal és túlsúllyal.

A Fiatalkori Diabétesz Kutatási Alapítvány által finanszírozott tanulmány a New England Journal of Medicine szeptember 8-i online számában jelent meg, a szerzők az Európai Diabéteszkutató Szövetség Rómában rendezendő kongresszusán is előadják majd eredményeiket. Beck és munkatársai 322, I-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermeket és felnőttet vontak be a tanulmányba, egy részüket a folyamatos vércukormérővel követték nyomon, más részük a hagyományos otthoni vércukormérőt használta. A vércukorszintet utólag a hemoglobin A1c vizsgálatával ellenőrizték, mely az elmúlt 3 hónap vércukorszintjéről nyújt felvilágosítást.#img1#

26 hét elteltével kiderült, hogy a 25 évnél idősebbeknél a folyamatos monitorozással lényegesen egyenletesebb vércukorszintet lehetett elérni, míg a fiatalabb korosztálynál nem tapasztaltak számottevő különbséget, valószínűleg amiatt, hogy nem használják rendszeresen a vércukormérőt. Beck szerint a gyerekeknél a szülők bevonásával érhető el jobb eredmény. „A cukorbetegség szorosabb kontrollja folyamatos vércukorellenőrzéssel egyenlő a kevesebb hosszútávú szövődménnyel” – nyilatkozta Beck. – „Ez hosszútávon hatással van az életminőségre is és csökkenti az egészségügyi kiadásokat.” Ezek alapján javasolja, hogy ez a módszer legyen az I-es típusú cukorbetegség kezelésének része és a biztosítók támogassák a készüléket.

Dr. Stuart Weiss, a New York Egyetem Egészségügyi Központjának endokrinológusa, az orvosi kar docense úgy véli, ezt az új eszközt minden cukorbeteg használni fogja egyszer, mivel nagyszerű találmány. A II-es típusú cukorbetegek számára is hasznos lehet a folyamatos ellenőrzés, mert látják, mely ételek változtatják meg jelentősen a vércukorszintet. „Ha nem mérünk, nem tudunk, és minél többet mérünk, annál többet tudunk” – tette hozzá Weiss.