A béta-blokkolók nem csökkentik a végbéldaganat kockázatát

A szakértők az utóbbi időben úgy vélték, hogy a magas vérnyomás és szívbetegségek kezelésére felírt béta-blokkolók összefüggésbe hozhatók a daganat kockázatának csökkenésével. Ezt az elméletet olyan állatkísérletek és laboratóriumi kutatások alapján született meg, amelyek azt mutatták, hogy a noradrenalin stresszhormon elősegítheti a daganatos sejtek növekedését és terjedését. Mivel a béta-blokkolók a noradrenalin működését gátolják, logikusnak tűnik, hogy a gyógyszer rák ellenes hatással bír.

Az elmélet tisztázására a heidelbergi Német Rákkutató Központ munkatársai Michael Hoffmeister vezetésével 2003 és 2007 között személyes interjúkat készítettek 1762 vastag- és végbélrákos beteggel, valamint 1708 egészséges személlyel. Az eredményeket esetlegesen befolyásoló egyéb tényezők figyelembe vételét követően kiderült, hogy nincs összefüggés a béta-blokkolók szedése és a vastag- és végbéldaganat kockázata között. Még akkor sem mutatkozott összefüggés, amikor a kutatók külön elemezték a béta-blokkolók alkalmazásának időtartamát, a különböző hatóanyagokat, és a daganat kialakulásának helyét.

Az eredmények összességében nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a béta-blokkolók csökkentenék a vastag- és végbéldaganat kockázatát. Ezen kívül annak jelentőségére is rávilágítanak, hogy a gyógyszerek a betegek rák kockázatára gyakorolt hatását vizsgáló kutatások során figyelembe kell venni az egyes betegek tulajdonságait és az egyéb jellemzőket is.