A benzingőz a szívnek is árt

Skót tudósok szerint az üzemanyag égésekor keletkező apró részecskék károsíthatják a véredényeket és növelhetik a vérrögök képződését az artériákban, ami hosszú távon szívroham és agyvérzés kialakulásához vezethet.

Az Edinburgh Egyetem szakértői egészséges önkénteseken vizsgálták meg a benzin égéstermékeinek káros hatásait olyan dózisokban, ami a nagyobb, erősen szennyezett városokra jellemző. A kutatók összehasonlították a kipufogógázban található gázok (szén-monoxid, nitrogén-dioxid) hatásait az égéstermékekben található ultrafinom kémiai részecskék káros hatásaival.

A Brit Szív Alapítvány korábbi kutatásából már egyértelműen kiderült, hogy az elsősorban dízelüzemű motorok kipufogógázában található apró részecskék, és nem a gázok, károsítják a szervek számára vérellátást biztosító véredények működését. Ezek a láthatatlan részecskék, amelyek egy méter milliomodrészénél is kisebbek, azonban könnyen kiszűrhetőek a járművekbe szerelhető speciális részecskeszűrők segítségével.

A részecskeszűrőket az Egyesült Államokban már sok helyen alkalmazzák a tömegközlekedésben, sőt Európában már a legtöbb új dízel gépkocsi fel van szerelve ilyen szűrővel.  ”Sokan azt hiszik, a levegő szennyeződései csak a tüdőt károsítják, ez azonban, ahogy láthattuk, nem igaz, hiszen az apró kémiai részecskék a szívet és az érrendszert is súlyosan károsíthatják” – nyilatkozta Dr. Mark Miller, az egyetem Szív- és Érrendszeri Tudományokkal Foglalkozó Központjának munkatársa.

”Ezek a részecskék úgy nevezett szabadgyököket hoznak létre, amelyek súlyos érrendszeri betegségek kialakulását okozhatják. Ha sikerülne rájönnünk, pontosan mely részecskék a felelősek az egészségkárosító hatásért, a jövőben kiszűrhetnénk őket és ezzel is javíthatnánk a nagyvárosok levegőminőségén.” – tette hozzá a szakértő.

A kutatás részletes leírása a European Heart Journal című szaklapban olvasható.