A B-vitamin védelmet ad a stroke ellen

A B-vitamin, ami valójában egy nyolc vitaminból álló csoport, általában dúsított müzlikben, tonhalban, májban és olyan gyümölcsökben található legnagyobb mennyiségben, mint például a banán. A feldolgozott élelmiszerek, köztük a kenyér is, csak kevés B-vitamint tartalmaz, ezért a sok szakértő támogatja az étrendkiegészítők szedését.

A korábbi kutatások azonban ellentmondásos eredményeket hoztak azzal kapcsolatban, hogy a B-vitamin tartalmú kiegészítők védelmet nyújtanak-e az agyi érkatasztrófa vagy a szívroham ellen. Némelyik tanulmány egyenesen azt mutatta, hogy növelheti a kockázatot.

A kínai Zhengzhou Egyetem kutatói azonban a Neurology szaklapban közzétett legújabb tanulmányukban tizennégy, összesen közel 55 ezer résztvevővel készült klinikai kísérlet áttekintésével kimutatták, hogy a B-vitamin tartalmú kiegészítőket szedőkben hét százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. 2 471 beteg kapott agyérgörcsöt, de a kutatások azt is kimutatták, hogy a B-vitamin a véralvadásban szerepet játszó homocisztein nevű molekula szintjét is csökkentette.

A kutatók ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy az eredmények szerint a B-vitamin kiegészítők nem befolyásolják jelentős mértékben a szívroham kockázatát. Az is kiderült, hogy a folsav, más néven B9-vitamin, csökkentheti a más B-vitaminokat tartalmazó étrendkiegészítők előnyös hatásait. Pedig sok szakértő támogatja a kenyér folsavval történő dúsítását, hogy a várandós kismamák így biztosan elegendő mennyiséghez jussanak belőle, és a magzat védelmet kapjon az olyan neurológiai betegségekkel szemben, mint a nyitott hátgerinc. A kutatók azt is kiderítették, hogy az étrendkiegészítők gyakori összetevőjének számító B12-vitamin nagy dózisban nem befolyásolja a stroke kockázatát.

A kutatók mindenesetre arra is felhívták a figyelmet, hogy bármilyen étrendkiegészítő szedésének megkezdése előtt kérjük ki orvosunk véleményét.