3D- technika a szívbetegségek kezelésére

A technológia, melyet első alkalommal próbáltak ki embereken, egyelőre a tesztelés korai szakaszában van – áll a Circulation: Cardiovascular Interventions, az Amerikai Szív Társaság (AHA) szaklapjában megjelent megvalósíthatósági tanulmányban.

John Carroll orvosprofesszor, a Colorado Egyetem kardiológiai tanszékének intervenciós kardiológiai részlegének igazgatója szerint „rendkívül izgalmas technológiáról van szó, amely hihetetlenül ígéretes”.

A felfedezésnek köszönhetően az orvosok pontosabban és gyorsabban határozhatják majd meg a szívartériák hosszúságát, elágazási mintáját és szögét, valamint az esetleges elzáródásokat.

A kardiológusok jelenleg különböző szögekből készített kétdimenziós röntgenfelvételeket használnak az artériák megjelenítésére. A szívkatéterezés eljárása során pedig katétert vezetnek a beteg lábszárában lévő artérián keresztül egészen a szívig, és kontrasztanyag segítségével árnyképeket készítenek a szívizmot ellátó erekről.

A tanulmány szerzői elmondták, hogy bár az új szoftver is a meglévő röntgen rendszereket használja fel, az új technikának köszönhetően kevesebb képet kell készíteni, ezáltal a betegek kevesebb sugárzásnak illetve kontrasztanyagnak lesznek kitéve, ugyanakkor az orvosoknak rövidebb időt kell eltölteniük a képek elemzésével.

A kutatók 23 beteg esetében hasonlították össze a szívkoszorúér rendszerről készült szabványos kétdimenziós felvételeket az automatikusan generált háromdimenziós számítógépes képekkel.

„Ez volt az első emberi alkalmazás” – mondta Carroll. „A következő lépés az, hogy a világ minden részén kipróbáljuk az egészségügyi központokban. Ezen kívül hivatalos teszteléssel fogjuk kideríteni a klinikai ellátásra gyakorolt hatását.”

A szív-érrendszeri betegségek az első számú haláloknak számítanak az Egyesült Államokban. A WHO adatai szerint világszerte körülbelül 17 millió emberéletet követelnek évente.

A tanulmányt a Philips Healthcare finanszírozta.