2010-re a rák lesz a vezető halálok világszerte

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint idén körülbelül 12 millió új rákos esetet diagnosztizálnak, és több mint hétmillióan halnak meg a betegségben. A trendek mögött húzódó több demográfiai változás közül a 2008 és 2030 között a kevésbé fejlett országok becsült 38 százalékos népességnövekedését határozták meg. A jelentés azt vetíti előre, hogy 2030-ban 20-26 millió új rákos esetet fognak diagnosztizálni, a betegséggel összefüggő halálesetek száma pedig 13-17 millióra emelkedik.

“A nemzetközi rákhelyzet gyors súlyosbodása óriási kihívást jelent az egészségügyi rendszerekre világszerte” – írta Peter Boyle, a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének igazgatója.

A beszámoló szerint a népességnövekedés és a betegség terjedése kihívásokat jelent a rákellátásra, különösen Afrikában. A nemzetközi rákteher is emelkedik, mivel a nyugati életmóddal járó viselkedést, főként a dohányzást, a magas zsírtartalmú étrendet és a testmozgás csökkenését a fejlődő országokban is fokozatosan átveszik.

Kedden Atlantában tartottak találkozót a világ vezető rákkutató szervezetei, és a megbeszélés során a kormányokat cselekvésre szólították fel, egy nemzetközi dohányellenőrzési megállapodás ratifikálását sürgették, és arra kérték az Egyesült Államokat, hogy átfogó módon szabályozza a dohányhasználatot, és fektessen be rák elleni oltóanyagok fejlesztésébe és rák elleni kutatásba.

“Még a kihívásokkal küszködő gazdaságokban is felismerik az emberek, hogy a rákkutatásban előrelépéseket kell elérni, és megelőző intézkedéseket kell tenni” – véli Lance Armstrong kerékpáros világbajnok, aki a hererákot túlélve a betegség elleni harc éllovasává vált.#img1#

Az atlantai találkozó célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a rák veszélyére világszerte, amit egyes fejlődő országok nem ismernek el sürgető egészségügyi problémaként.

“Remélem, hogy a bevált intervenciók elvitelével a betegségtől leginkább sújtott területekre megszüntethetjük a felesleges szenvedést, és sok életet menthetünk meg” – nyilatkozta John Seffrin, az Amerikai Rákkutató Szövetség tagja. A szervezet bejelentette, hogy egy olyan szolgálatot állít fel, amely Indiában segít a dohányosoknak a leszokásban.

Hala Moddelmog, az emlőrák alapítvány elnök vezérigazgatója Susan G. Komen, a Race for the Cure megalapítójával együtt “globális egészségügyi diplomáciai” megközelítést sürgetett oly módon, hogy az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatokat el lehetne vinni a fejlődő országokba.

Az adatok szerint a tüdőrák rendelkezik a legmagasabb előfordulási aránnyal és mortalitással az egész világon. A méhnyakrák a vezető rákos eredetű halálok a nők körében a szegényebb országokban, ahol az emlőrák előfordulási aránya évente öt százalékkal emelkedik.

A beszámoló szerint az ijesztő irányvonalakat a tudatosság növelésével, a rákmegelőzés fejlesztésével és a rákkal kapcsolatos több adat beszerzésével lehetne megfékezni.