20 év alatt 32 ezer neuropathiás beteget diagnosztizáltak hazánkban

Idén tizenkettőre nő azoknak a vizsgálati helyeknek a száma az országban, ahol a diabétesz következtében kialakuló idegkárosodást kezelik. A vidéki nagyvárosokban és Budapest több kerületében található Neuropathia Centrumokat a Wörwag Pharma támogatásával alakították ki, és látták el diagnosztikai eszközökkel. A német családi gyógyszervállalat 1993-ban, éppen 20 éve alapította meg magyarországi leányvállalatát. Ebben az időben a neuropathia szinte ismeretlen betegség volt. A Wörwag Pharma ezért országos szintű képzést indított az orvosok számára és bevezette az azóta is használt diagnosztikai eszközöket, melyek megkönnyítik a  neuropathia felismerését.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át érinti, vagyis hazánkban legalább 240 ezer embert. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé. Társadalmi kockázata is nagy, hiszen a betegség tömeges előfordulása következtében csökkenhet a munkaképes lakosság száma, miközben a rehabilitációra fordított állami kiadások nőnek. Az időben diagnosztizált neuropathia időben elkezdett kezelése lényegesen hozzájárulhat  a végtag amputációk számának csökkentéséhez.

Ezt felismerve a Wörwag Pharma tovább folytatja a neuropathia szűrésével foglalkozó vizsgálati helyek kialakítását, a szakemberek folyamatos képzését. Idén még egy Neuropathia Centrum megnyitását tervezi a vállalat: az áprilisban megnyitott Debreceni Egyetemi Centrum után Pécsett is Egyetemi Neuropathia Centrum megnyitását tervezik.   2020-ig további 10-15 centrum megnyitása szerepel a hosszútávú tervek között. Ezzel a teljes lakosság számára lehetővé válik, hogy elérhető távolságban vizsgálják ki betegségüket. Az egyes centrumok kialakítása egyenként 3 millió forintba kerül, a már működő 11 centrum fenntartása, az orvosok képzése évente 33 millió forintos költségvetésből valósul meg.

A Wörwag Pharma az utóbbi 20 évben igen sokat tett azért, hogy ez a komoly szövődmény minél ismertebbé váljon a betegek és az orvosok körében. Felelős vállalatként a jövőben is támogatni fogjuk az egészségügyi ellátás minőségének javítását, elsősorban a diagnosztikai háttér fejlesztése, a szakemberek oktatása és az egészségügyi szűrések terén.” – mondta el Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója a magyarországi vállalat alapításának 20 éves évfordulóján. A Wörwag Pharma Magyarország a kedvezőtlen piaci környezet ellenére is folyamatosan   növelte munkavállalói számát. Ma közel ötvenen dolgoznak az ország egész területén  . A vállalat sikeres tevékenysége lehetővé tette, hogy évről-évre nagyobb összeget áldozzon az egészségügyi szűrések, elsősorban a neuropathia korai felismerésének támogatására.