12 életmentő új orvosi technológia

1. A következő járvány megelőzése

VSV-EBOV ebola vakcina

 

 

 

Egy új vakcinát általában 6-10 év klinikai tesztelés után engednek piacra. Ez az oltóanyag azonban 10 hónap alatt zöld utat kapott. Amikor 2014 augusztusában a nyugat-afrikai járványkitörést globális egészségügyi vészhelyzetté nyilvánították, a WHO felgyorsította az eljárást. A vakcina – melyben az Ebolából származó fehérjét más víruséba cserélik – olyan immunválaszt vált ki, ami megvédi a beoltott személyeket attól, hogy a valódi betegséget elkapják. A hatékonyság tesztelése során a guineai egészségügyi dolgozók az úgynevezett „gyűrű stratégiát” alkalmazták az országban visszaigazolt 100 beteg körül. Az orvosok először is beoltottak 4000 olyan felnőttet, akik kapcsolatba kerülhettek a megfertőződöttekkel. Közülük már senki nem kapta el az ebolát. Kontrollcsoportként további 3500 főt oltottak be három héttel a legutolsó fertőzés azonosítását követően. Közülük 16-an betegedtek meg. „A gyűrű stratégia alapja, hogy minden olyan személyt beoltunk, aki egy nemrég megerősített esettel kapcsolatba került – ezen kívül az így beoltottakkal kapcsolatban lévők is megkapják a vakcinát, amivel pedig egy tűzfalat hozunk létre és a fertőzést a saját útvonalán állítjuk meg” nyilatkozta Marie-Paule Kieny, a WHO egészségügyi és innovációkért felelős igazgatóhelyettese, aki az eset kutatás-fejlesztését is vezette. Az ebola vakcina azt mutatja meg nekünk, hogy a kutatók gyorsan tudnak kifejleszteni és alkalmazásba állítani életmentő gyógyszereket is – a jövőben pedig ezekkel meg tudják akadályozni más betegségek globálissá válását is.

2. A világ legkisebb pacemakere

Medtronic Micra Transcatheter Pacing System

 

 

 

A legtöbb pacemaker esetében a készüléket sebészi úton beültetik, majd az eszközből drótok segítségével teremtenek kapcsolatot a szívvel. A vitamin-méretű Micrát a combartériából katéter segítségével tudják eljuttatni a helyére. Ezek után a pacemaker kis fogakkal csatlakozik a szívhez és közvetlenül, elektromos impulzusokkal kommunikál vele. Az akkumulátora több mint 10 évig működik és amikor lemerül, az orvosok deaktiválni tuják az eszközt és beültetnek mellé egy újat. Eddig a klinikai próbák során 100 százalékos sikerességi rátát értek el.

3. Térképek a precíziós medicinához

Humán epigenom térképek

 

 

 

Ez év júniusában jelent meg az első térkép a humán epigenomról, azaz a DNS génexpressziót szabályozó kémiai markereiről. „Gondoljunk úgy a genomra, mint a számítógép hardware-ére; az epigenom ekkor a szoftver” magyarázta Joseph Ecker, az intézet genomanalízis laborjának vezetője. Egy ilyen térkép azt mutathatja meg a tudósoknak, hogy vajon mitől lesz az egyik sejtből májsejt, míg egy másikból szívizomsejt – vagy épp malignus tumorsejt. Ezen mechanizmusok megértése lehetővé tenné a kutatók számára a sejtek újraprogramozását a bioengineering számára, illetve egy-egy betegség új triggerei is azonosíthatóvá válhatnának.

4. Maradandó egészségi adatok

BioStamp

 

 

 

A testen hordott technológia néha nehézkes lehet. A BioStamp erre egy rugalmas alternatívát kínál: egy olyan elektronikus eszközt, ami akár egy hétig is a bőrön marad – mint egy matricatetoválás. A ragasztós hátuljú bélyegbe vékony szenzorokat és áramköröket építettek, amelyek mérik a testhőmérsékletet, a mozgást, az izomaktivációt, a szívritmust, az uv-fénynek kitettség mértékét és hasonló biometrikai adatokat. Az eremények pedig bluetoothon keresztül okostelefonon elérhetővé válnak az orvos (vagy akár maga a beteg) számára. Pillanatnyilag olyan biobélyegek kialakításán dolgoznak, amik a vérnyomást ellenőrzik, illetve az izzadtság összetételét elemzik ki.

5. „Check engine” lámpa az agynak

FITGuard

 

 

 

Többé már nem kizárólag a sisak az egyetlen sportolóknak szóló védelem az agyrázkódás és más agysérülések ellen. A FITGuard fogvédőben található szenzorok a fej lineáris és rotációs gyorsulását egyaránt mérik. Az eszköz ezután az adatokat elküldi az edzőnek telefonon vagy tableten keresztül. Amikor egy játékost erős ütés ér, led fények jelzik, hogy le kell-e cserélni a játékost. A kispadon ezután a készülékhez tartozó applikáció olyan fényérzékenységgel és emlékezetvesztéssel kapcsolatos teszteket végeztet el a személlyel, amik segítenek meghatározni az agyrázkódás egyéni valószínűségét. 100 dollár.

6. A legkényelmesebb hallókészülék

Eargo

A tipikus kemény műanyagból készült hallókészülékek elzárják az utat a levegő és a természetes basszushangok elől. Az Eargo tollszerű szilikonrostjai a hallójáratban szinte kifeszítik az eszközt, így az szinte teljesen észrevétlenné válik viselője számára. „A kényelem fontos, mivel minden nap, az egész nap során hordjuk a hallókészüléket” nyilatkozta Raphael Michael, a cég társalapítója és vezérigazgatója. A készülékben található processzor közvetlenül a dobhártyának küldi a hangokat, így azok forrása könnyebben meghatározható. A bónusz pedig az újratölthető elem, amit így sosem kell kicserélni. 1980 dollár.

7. Az első új antibiotikum az elmúlt 30 évben

Teixobactin

 

 

 

A teixobactin olyan ellenálló baktériumtörzsekkel veszi fel a harcot, mint amilyen például a tuberculosist okozó Mycobacterium tuberculosis is. Mivel két célrégión keresztül is kötődik a baktériumhoz – szemben a hagyományos antibiotikumok egyetlen kötési helyével -, ezért a baktériumnak kisebb az esélye rezisztenciát kialakítania a szerrel szemben. A gyógyszer-jelölt jelenleg még csak a kémcsőben van és csak bizonyos baktériumokkal szemben működik – ám ezek egyike az invazív MRSA, amely évente csak az Egyesült Államokban 75 ezer megbetegedésért felelős.

8. Célzott tumor-besugárzás egyetlen ülésben

Xoft System

 

 

 

Az emlődaganat sugárterápiája során nyolc héten keresztül szinte napi rendszerességgel kell a betegnek kórházba járnia. Az intraoperatív sugárterápiának nevezett módszer ezzel szemben összesen kevesebb mint 12 percet vesz igénybe. A beteg tumoreltávolítást célzó műtétje során a radio-onkológus egy egyszeri, koncentrált dózisú besugárzást végez. Ennek célja az esetlegesen sebészi úton nem eltávolított malignus sejtek elpusztítása és a tumor kiújulásának megakadályozása. Két friss klinikai vizsgálat is úgy találta, hogy a módszer ugyanolyan hatásos, mint a hagyományos radioterápia. Emellett azonban a betegek kevesebb mellékhatásról számoltak be és hamarabb is tudtak visszatérni normális napi tevékenységeikhez.

9. A diabetesesek megmentője

Medtronic Hybrid Closed-Loop System

 

 

 

Az amerikai lakosság sorában közel egymillióan élnek 1-es típusú diabetessel. Nekik folyamatosan figyelniük kell a vércukorszintjüket és inzulin injekciókkal kompenzálni az alulműködő hasnyálmirigyet. A Medtronic egy olyan eszközt dolgozott ki, amely egy algoritmus segítségével automatikusan adagolja az optimalizált dózist – mind éjjel, mind pedig nappal. Mivel nincs fejszámolás, ezért nincs humán hiba sem a rendszerben. „Ez lényegében épp ugyanaz a mechanizmus, ami a termosztátok esetében is végzi az irányítást” magyarázta Francine Kaufman a cég diabetes alcsoportjának orvosigazgatója. „A biológiát ugyanakkor természetesen nehezebb kontrollálni” tette hozzá.

10. 3D nyomtatott szövet

exVive3D

 

 

 

Sok gyógyszerkísérlet során habár a szer átmegy az állatkísérletes szakaszon, a humán vizsgálatok során mégis megbukik vese- illetve májtoxicitás miatt. Az Organovo cég, amely tavaly emberi sejtekből 3D nyomtatással mini májakat tudott előállítani, ma már képes individuális vese-utánzatok szintetizálására is. Mindegyikben számos különféle olyan sejt található, amelyeken a gyógyszerhatást tesztelni lehet. „Minden egyes, a gyógyszercégek által előállított szer esetében máj- és vesebiztonsági tesztet is végre kell hajtani” mondta Keith Murphy a cég társalapítója és vezérigazgatója. „A mi rendszerünk a legjobb és egyben a végső teszt”.

11. Izmos monitor

Aim

 

 

 

A testépítők számára a mérleg ugyan megmutatja a testtömeget, ám a fittség olyan fontos mértékeit, mint az izmok állapota vagy a testzsír, nem képes felmérni. Az Aim mindkét mérést elvégzi. Bőrre helyezve a készülés egy gyenge elektromos áramot vezet a testbe, s mivel az izmok és a zsír eltérő rezisztanciával jellemezhetőek, ezért képes ezeket megkülönböztetni. Az Aim az izom erejét annak méretéhez viszonyítva is meghatározza, azaz egy-egy edzés közvetlen hatását is mérni lehet vele. Az orvosi változatban pedig a degeneratív zavarok – köztük az izomdystrophia illetve az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) – mértéke is monitorozhatóvá válhat. 149 dollár

12. A 3D mozgású fogkefe

Kolibree Connected Toothbrush

 

 

 

Még a legtöbb elektromos fogkefén megtalálható időzítő mellett sem mossák sokan a fogukat a fogorvosok által ajánlott 2 percen keresztül. A Kolibree azonban biztosra megy: 3D mozgású szenzorai élőben mutatják meg, hogy mennyire végzünk hatékony munkát. Bluetoothon keresztül a telefonunkhoz csatlakozva kijelöli a problémás területeket és ideálisabb fogmosó mozdulatokat vagy pozíciókat javasol. Egy hozzákapcsolt játék pedig a gyerekek számára teszi élvezetessé a fogmosást. 149 dollár.

(Popular Science)