10 táplálkozási tipp a pitvarfibrilláció megelőzésére és tüneteinek enyhítésére

Élete során mindenkivel előfordul, hogy a szíve alkalmanként túl lassan, túl gyorsan vagy szabálytalanul ver, ami egyes esetekben normális lehet. A szívritmuszavar kezelésére akkor van szükség, ha panaszokat okoz. Leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, amely során a szív pitvarai szabálytalanul húzódnak össze és nincsenek szinkronban a szív kamráival. Ez figyelemfelkeltő probléma, és megfelelő kezelés hiányában vérrögképződéshez vezethet, amely az olyan szövődmények mellett, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés körülbelül ötszörösére növeli az ischaemiás stroke kockázatát.[i] Az aritmiának ez a fajtája a népesség 1-2%-át érinti, amely Magyarországon mintegy 200,000 embert jelent.[ii] Az életkor előrehaladtával azonban előfordulása egyre gyakoribb, 65 éves kor felett pedig már minden 10. ember esetében előfordul.

A pitvarfibrilláció kezelésére és szövődményeinek megelőzésére számos megoldás létezik. A szív normális ütemét helyreállító terápiás készítmények és műtéti beavatkozások, illetve a vérrögképződés kockázatának csökkentésére alkalmazott véralvadásgátló gyógyszerek mellett egyre több az étrend és a pitvarfibrilláció összefüggéseivel foglalkozó tanulmány, ami alátámasztja, hogy az okos élelmiszerválasztás hozzájárulhat a szívritmuszavar kialakulás esélyének csökkentéséhez, betegség esetén pedig a megfelelő étrend segíthet a tünetek enyhítésében.

Ehhez az első lépés a kalóriabevitel szabályozása, amely alapvető fontosságú az egészséges testsúly fenntartása érdekében. Ezt követi a szívbarát táplálkozás kialakítása, amely segíthet elkerülni a szívbetegségeket, a szívrohamot és a stroke-ot, valamint a pitvarfibrilláció egyéb kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást.

Íme a10 legfontosabb táplálkozási tipp, amely hasznos lehet az elinduláshoz:

  1. Szorítsuk vissza a sófogyasztást! – A túl sok só hozzájárul a magas vérnyomáshoz, ami növelheti a pitvarfibrilláció, illetve a tünetek jelentkezésének kockázatát. Az ajánlott sófogyasztás naponta maximum 2300 milligramm, ami 1 teáskanálnak felel meg.
  2. Korlátozzuk a hús és tejtermékek fogyasztását! Az állati eredetű élelmiszerekben, például vajban, sajtban, tejben, fagylaltban és zsíros húsokban található telített zsírsavak nem tesznek jót a szív egészségének. Szorítsuk vissza ezek fogyasztást a teljes napi kalóriabevitel 10 százalékára úgy, hogy egészségesebb, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket és sovány húsokat választunk. Kerüljük a feldolgozott és a zsírban valamint olajban sült ételeket is.
  3. Együnk több halat! – A halakban található telítetlen zsírok csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, és megvédhetik a szívet a rendellenes szívveréstől. Hetente legalább kétszer kerüljön a tányérunkra hal, elkészítésekor pedig részesítsük előnyben a grillezést, a roston sütést, a sütőben sütést és a párolást.
  4. Együnk rengeteg gyümölcsöt és zöldséget! A gyümölcsök és a zöldségek biztosítják a legtöbb tápanyagot, rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat a legkevesebb kalória mellett, ezáltal hozzájárulva az egészséges testsúly fenntartásához. Törekedjünk arra, hogy naponta minél több adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk.
  5. Válasszunk teljes őrlésű gabonát! A teljes kiőrlésű gabonákat nem dolgozzák fel teljesen, így a külső héjukban megmarad a rost és a tápanyag. A feldolgozott gabonák, amelyeket a fehér kenyérben és hagyományos tésztákban használnak, nem csillapítják hatékonyan az éhséget és rövidebb ideig emelik meg a vércukorszintet. Ezért érdemes a teljes kiőrlésű szénhidrátokat részesíteni előnyben fogyasztás során.
  6. Kerüljük a cukorral és zsírral teli élelmiszereket! Ilyenek például a feldolgozott pékáruk, édességek és cukros üdítők.
  7. Figyeljünk oda, mennyit eszünk! Az egészséges testsúly elérésének és megtartásának egyik legjobb módja az adagok méretének szabályozása. Az éttermi adagok csalókák lehetnek, vessük be az otthoni konyhamérleget, hogy megtudjuk mekkora is valójában 15 dkg csirkemell.
  8. Alkalmazzunk szívbarát főzési technikákat! Ne rontsuk el az egészséges ételeket azzal, hogy rosszul készítjük el őket. A csirkét és a sovány marhahúst pároljuk, süssük roston vagy sütőben. A zöldségeket szintén pároljuk – ne ízesítsük vajjal, sóval vagy cukorral. Ha valamilyen zsiradék szükséges a készítés során, a vaj vagy a disznózsír helyett válasszunk olívaolajat vagy repceolajat.
  9. Óvakodjunk az alkoholtól! A túl sok alkohol kiválthatja a pitvarfibrilláció tüneteinek fellángolását. A mértékletes fogyasztás általában nem növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás igen.
  10. Vigyázzunk a koffeinnel! A koffein közismert stimuláló szer, amely növeli a pulzusszámot, tehát fogyasszuk mértékkel, és ha tünetek jelentkeznek, csökkentsük a mennyiséget vagy teljesen hagyjuk el.

 

A fenti tippek mellett érdemes ötleteket kérnünk kezelőorvosunktól vagy vegyük igénybe dietetikus segítségét a megfelelő szívbarát étrend kialakításához!

[i] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000950

[ii] http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/pitvarfibrillacio.php

http://www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/pitvarfibrillacio.php