Dr. Matolay Ágnes

Szakrendelés: csecsemő- és gyermekgyógyászat

Kérdezéshez kérjük, jelentkezzen be!

Bemutatkozás: 1980 óta gyermekorvosként dolgozom Szolnokon. Részt veszek a megyei kórház gyermekosztályának munkájában is ügyeletben.Több általános iskolában is dolgozok iskolaorvosként. Néhány környező településen mozgó szakorvosként tevékenykedek. Számos szakmámmal kapcsolatos egyesület tagja vagyok.
Specialitás: csecsemő- és gyermekgyógyászat , softlaeser-therapia

Dr. Matolay Ágnes

Kérdések és válaszok

Keke87 (33 éves nő) | időpont: 2011. október 6. 16:49

Tisztelt doktornő! A keresztlányom aki 5 éves tele van kiütéssel az arca és kezei! Kb 2 hete, nővérem azt hitte h szunyogcsípés, és csak ma vitte el a dokihoz! az orvos azt mondta hogy rüh! Felirt Novascabin nevű emulziót! Szeretném kérdezni hogy mi elkaphatjuk tőle? És mit kell tudni erről a betegségről? Mitől van? Lessz valami szövődménye? van egy kiskutyám...

...ő is elkaphatja? Köszönöm!

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2011. október 11. 23:01

Kedves Zsuzsi!
A rühesség atkafertőzés, mely apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. A fertőzés közvetlen érintkezéssel emberről emberre terjed, gyakran az egész családban. Az alig látható atkák gyakran együttalvás során szóródnak szét. Erősen fertőző,idő ezért hamar elterjed az egész közösségben.
A rühesség legjellemzőbb tünete az erős viszketés, amely éjszaka a legkínzóbb. Ha a fertőzés megtörtént és az atkák...

...kezdenek elszaporodni, az első tünet, melyet okoznak, a viszketés, amely különösen este élénkül meg, mivel az atkák ilyenkor a legaktívabbak.
Ha egy nőstény atka az emberi bőrre jut, csakhamar befúrja magát a felhámba és ferdén lefelé haladva annak mélyebb, nedvdúsabb rétegéig, onnan aztán a bőr felületével párhuzamos irányban halad előre. Így jönnek létre az úgynevezett atkajáratok, melyek keskenyek, 1-2 cm-nyi hosszúak, néha még hosszabbak, legtöbbször kacskaringósan futnak. Szabad szemmel általában nem láthatók.
Az esetek legnagyobb részében a rühesség jól kezelhető.
A rüh gyógykezelésében a legelső feladat természetesen az atkák és petéik megsemmisítése. A rühesség gyógyszertárban kapható szerekkel (Linimentum scabicidum, Novascabin) megszüntethető. Zuhanyozás után, majd fél órával később megismételve az egész testet le kell kenni a nyaktól a lábujjakig. A fertőzött bőrnek 24 órán keresztül bekenve kell maradnia, lemosás nélkül. Makacs fertőzés esetén a kezelést még kétszer meg kell ismételni. A viszkető bőrfelület vakarása olyan sebeket ejthet a bőrön, amelyek elfertőződhetnek, ezért a vakarást meg kell próbálni elkerülni. Ha valamennyi atka elpusztult, úgy a bőrön jelenlevő elváltozások általában maguktól rövid idő alatt eltűnnek.
Megelőzés
A rühatka azon fertőzések közé tartozik, amelyet gyakorlatilag bárki elkaphat, a legteljesebb testi higiénia mellett is előfordulhat például tömegközlekedési eszközökön, gyermekintézményekben, felnőtt közösségekben. A gyakori kézmosás, a felismert esetek mielőbbi kezelése, a ruhák és az ágynemű gyakori mosása, a beteg környezetében az alapos fertőtlenítés megakadályozhatja a továbbterjedést.
A három napig nem használt ruhanemű már nem fertőz, mert az atka a gazdaszervezeten kívül nem marad életben három napnál tovább. Ilyenkor az alaposan kiszellőztetett, kirázott ruházat (pl. télikabát) egy hét után már biztosan újra használható.
Üdvözlettel Dr. Matolay Ágnes

Fülpesi Zita (38 éves nő) | időpont: 2011. augusztus 27. 14:43

Tisztelt doktornő.

9 hónapos kislányom nem igazán akar enni mást az anyatejen kivűl,vagyis ha bármivel megkínálom 2-3 kanál után nem hajlandó többet enni.a gyümölcsöket szivesebben fogyasztja de csak ha ő haraphatja(van már 7 foga).ez normális?meg fogja szokni idővel az újabb ízeket?válaszát köszönöm...

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2011. szeptember 6. 22:37

Kedves Anyuka!
A sokáig és szívesen szopó gyerekeknél ez elég gyakran előforduló problémaként jelentkezik! Így utólag már hiába mondom, hogy hamarabb kellett volna hozzátáplálni, s kitartóan kínálni egy-egy ételféleséggel, ezen már néhány hónappal túl vagyunk. De még most sem késő, csak nehezebb, s több kitartást igényel!
Az nem igazán megoldás, ha hagyja harapni a gyümölcsöt, mert nem tudja még...

...ezzel a néhány fogacskával jól megrágni, s így emésztéskor sem hasznosul igazán az, amit megeszik. Mindenképp kínálni kell, s nem feladni a dolgot, hogy fokozatosan hozzászokjon az új-más (nem anyatej) ízhez.Nem kell váltogatni az ételeket, akár egy hétig is lehet ugyanazt a fajta ételt kínálni ( a kicsi nem a változatosságra vágyik, hanem a megszokott ízre; ezért is ragaszkodik az anyatejhez), hozzá kell szoktatni a más ízhez. A harapás egyelőre inkább játék miatt érdekes, az étel hasznosulásához a nagyját mindenképp pépesítse. Hosszú "munka", de megéri, mert később szívesen fog majd enni a kicsi! Üdvözlettel: Dr. Matolay Ágnes

molnar erika (43 éves nő) | időpont: 2011. június 21. 20:59

tisztelt doktorno a kisfiam 5 eves akinek a tenyere nagyon elkezdett hamlani egy par napja en meg ilyent nem lattam es arcan megjelennek kozben elpattant erecskek amik nem mulnak el mitevo legyek

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2011. június 28. 19:44

Kedves Anyuka!
A tenyér hámlása lehet vitaminhiány, dyshidrosis, vírusfertőzés és ezeken kívül még több más ok miatt is. Az arcon levő erecskék elpattanását leggyakrabban erőlködés okozza ( hányás, nagyon erős kiabálás, erős köhögés, stb). Ezeket látni kellene, tehát érdemes lenne háziorvosához fordulni, esetleg bőrgyógyásznak megmutatni. A tüneteket írásban leírva - sajnos - nem tudok segíteni. Üdvözlettel Dr.Matolay Ágnes

Keke87 (33 éves nő) | időpont: 2011. március 26. 12:36

tisztel doktornő! keresztlányom 4 éves és ma észrevettünk a nyakán,hátán, hasa alján kis hólyagszerű pöttyöket! Ez bárányhimlő? tegnap fájt is a feje! vettünk rá mentolos hintőport! Én 23 éves vagyok és voltam már himlős, de elkaphatom? válaszát köszönöm!

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2011. április 10. 21:16

Kedves Zsuzsi!Azóta már biztosan tisztázódott, hogy bárányhimlőről volt-e szó. A mentolos hintőpor mindenképp jó volt rá! Aki egyszer már volt bárányhimlős, az többet nem kapja el a betegséget.
Üdvözlettel Dr Matolay Ágnes

Fülpesi Zita (38 éves nő) | időpont: 2011. március 16. 17:43

Tisztelt doktor nő!

Azt szeretném megkérdezni,hogy szabad-e szedni Flamexin gyógyszert amíg szoptatok?most 3 hónapos a kisbabám és én felfáztam és azért írta ki ezt a gyógyszert az orvosom.mindenhol azt olvasom,hogy nem javallt szoptatás ideje alatt szedni.én 10 dr.kaptam amelyből naponta 1-et kell bevennem.nem teszek ezzel rosszat a kisbabámnak?tanácstalan vagyok...köszönöm válaszát előre is.

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2011. április 10. 21:23

Kedves Anyuka!
Sajnos csak ma értesültem kérdéséről, s így válaszom már nem igazán időszerű! Remélem, azóta már túlesett a felfázáson, s Ön és a kicsi is jól vannak! Szoptatás alatt valóban nem javasolt a szedése az említett gyógyszernek.
Üdvözlettel Dr Matolay Ágnes


  1. Pánikbetegség
    összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00
  2. Pajzsmirigy betegségek, hipo- és hipertireózis
    összesen 42 kórtörténet, legújabb: Csabyka33