Dr. Matolay Ágnes

Szakrendelés: csecsemő- és gyermekgyógyászat

Kérdezéshez kérjük, jelentkezzen be!

Bemutatkozás: 1980 óta gyermekorvosként dolgozom Szolnokon. Részt veszek a megyei kórház gyermekosztályának munkájában is ügyeletben.Több általános iskolában is dolgozok iskolaorvosként. Néhány környező településen mozgó szakorvosként tevékenykedek. Számos szakmámmal kapcsolatos egyesület tagja vagyok.
Specialitás: csecsemő- és gyermekgyógyászat , softlaeser-therapia

Dr. Matolay Ágnes

Kérdések és válaszok

Lang Dora (27 éves nő) | időpont: 2013. április 6. 9:37

Tisztelt Dr no a lanyom masfel eves es eddig az anyatej mellett szivesen ivott tehentejet is de mar vagy harom hete nem iszik mast csak anyatejet. Mit tegyek h visszaszokjon a tehentejre mert mar ez engem is megvisel mert eleg sovany vagyok es a menstruaciom is felborult. Elore is koszonom valaszat.

A kérdésre még nem érkezett válasz.


MAgyar Kinga (23 éves nő) | időpont: 2012. október 27. 17:17

Kedves doktornő!
Én egy összetett problémával fordulok önhöz.
14 éves vagyok. Már eddig két alkalommal volt rendszertelenül menstruációm.
Ezt amit most leírok nagyon szégyellem, azért nem is személyesen fordultam : édesanyámhoz, orvosomhoz. A szüzességemet önmagamnak vettem el. Kb 13 éves voltom.. nem tudom miért, de azóta is többször maszturbáltam. És mindig vérzett.. talán azért tettem mert még nem volt barátom...

...és úgy érezem, hogyha szűz vagyok még akkor lefog nézni. Ez lehet Pchiés probléma. Kérem segítsen. Előre is köszönöm.

A kérdésre még nem érkezett válasz.


pajzos klára (48 éves nő) | időpont: 2012. szeptember 4. 11:54

Kedves Doktornő.A9 éves lányomnak megállapították,hogy alulmüködik a pajzsmirigye .Spirulina tablettát szedet és most is jódozott sóval főzök,de szeretném megkérdezni,hogy mikor kellesz megismételni aSPIRULINA szedését vagy a doktornő mit ajánlana.Szemorvoshoz is voltunk mert azt mondák,hogy aszemre is hatással van.Várom a válaszát.

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2012. szeptember 5. 0:57

Kedves Anyuka! Ahhoz, hogy érdemben válaszolni tudjak, ennél többet kellene tudnom! A pajzsmirigy működést eltérését hol állapították meg, s ez milyen fokú? Eltérés esetén orvosság szedése javasolt, melyet endokrinológus állít be, s rendszeresen ellenőriz. A Spirulina étrendkiegészítő készítmény, mely nem pótolhatja a gyógyszereket - amennyiben szükség van rájuk. A jódozott só használata hasznos, de biztonsággal a hormonszint meghatározásával lehet követni...

...az állapotot. Üdvözlettel Dr. Matolay Ágnes

Szereminé Hara0,gozó Tünde (38 éves nő) | időpont: 2012. július 19. 13:34

Tisztelt Doktornő!

Egy kérdéssel fordulok Önhöz. Kisfiam november tölti a 4 életévét. A szobatisztasággal egyáltalán nem állunk sehogy se. Nem hajlandó a kisfiam a pelenkát elhagyni. Tavaly nyáron próbálkoztunk leszokni a pelenkáról, de nem sikerült. Azóta folyamatosan próbálkozunk vele, de eddig eredménytelen a szobatisztasággá válás.
A gyermekorvosunk azt mondta, hogy ez egy érési folyamat, valamint a mai pelenkák...

...olyan kényelmesek, hogy ez miatt nem akar leszokni a pelusról. Azt mondta, ne idegeskedjek ez miatt. Mégis idegesít, főleg hogy a család tagjai is folyton hajtogatják, hogy már szobatisztának kellene lennie.
A másik ügy amiért kérném a segítségét, az lenne, hogy amikor a kisfiammal terhes voltam, a szüleim rengeteget veszekedtek. A kisfiamon tapasztalom, hogy amikor a tévében veszekedést, hangosabb szóváltást lát, hall, akkor elkezd sikitani, korábban sírva is fakadt.
Kérdésem, elképzelhető, hogy ez visszavetheti a szobatisztaságra szokását is?
Kérem, szíveskedjen valamilyen tanácsot adni, hogy hova fordulhatnék vele, kell-e esetleg valamilyen szakemberhez vinnem.

Válaszát előre is köszönöm!


Tisztelettel


Szné H. Tünde

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2012. július 20. 21:51

Kedves Anyuka!
Kisfia egyelőre még nem késett el a szobatisztasággal, de valóban a nyár az az időszak, amikor ez könnyebben próbálható. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy csak egy kis alsónadrágot kapjon, s ezzel is ösztönözni lehet. A pelenkát egyáltalán nem tudja levenni róla? Rövidebb időre sem, mondjuk délelőttre?
A gyermekorvosuknak igaza van, a családtagok pedig a régebbi tapasztalataikra hagyatkoznak (a...

...régen használt textilpelenkák már kényelmetlenek voltak a nagyobb gyerekeknek, s valóban gyorsabban el lehetett hagyni) Bilire vagy WC-re hajlandó ráülni? Sikerül néha ott? Ha eddig eljutnak, akkor dícsérettel lehet "lelkesíteni", de azért persze nem kell nagy ünnepséget csinálni, mert akkor ő is túlzott fonfosságot tulajdonít a dolognak.
A szülök veszekedése és a TV-s veszekedés között lehet párhuzamot vonni; de inkább meg kell nyugtatni, hogy ne féljen, nincs semmi baj. Nyugodjon meg, biztonságban van. A szobatisztasággal ennek azért nem valószínű semmilyen kapcsolata.
Egyelőre még valóban várjon, s próbálja türelmesen-biztatva szoktatni. Négy éves kora után a területi nevelési tanácsadó pszichológusától kérhet segítséget.
Üdvözlettel: Dr. Matolay Ágnes

barczi anita (35 éves nő) | időpont: 2012. január 16. 18:03

Jonapot kivánok.Barczi Anita vagyok.van egy 17 honapos kisfiam.pénteken este szaladtunk az ügyeletre mert a kisfian pöpöse 3szorosára be volt dagadva mint szokot lenni.beküldtek a korházba és ott lekezelték betadinos oldatal és nekünk a tegnapi napig napi 4szer betadinos oldatot be kellet fecskendezni a bör alá.ma voltunk vissza lement a gyulladás,5 napig betadinal kell kenni.státusznak ezt irták:gyulladás visszafejlödött.sejtes letapadás látotérbe hozható,nincs...

...váladék,retentiora gyanu.szeretném ha tetszene segiteni hogy ez a státusz mit is jelent valojábe meg a retentiora kifejezés mit takar.várom válaszát.elöre is köszönöm.anita

Dr. Matolay Ágnes | időpont: 2012. február 3. 0:10

Kedves Anita!
Ez a status annak a leírása, hogy minden rendben van! Az előző gyulladás, ami a dagadáskor volt, elmúlt. A sejtes letapadás azt jelenti, hogy a bőr nem tud visszacsúszni teljesen, s a váladék meggyűlhet alatta, mert nem tud kiürülni. Ez a letapadás tornáztatással megszüntethető általában (fürdés közben, a meleg vízben lehet végezni, mert ott jobban ellazul a bőr)....

...Az, hogy retencióra sincs gyanú, azt jelenti, hogy a herék rendesen a helyükön vannak a herezacskóban (nem csúsznak vissza a hasüregbe például). Tehát ez a status egy teljesen rendben levő állapot leírása. Üdvözlettel Dr. Matolay Ágnes


 1. Aplasztikus vérszegénység
  összesen 11 kórtörténet, legújabb: Györgyike
 2. Pánikbetegség
  összesen 120 kórtörténet, legújabb: Kittipang00

 1. Pestmegyei Flór Ferenc Kórház
  (36 db), legújabb: Kuskla
 2. Törökugrató Dental esztétikai fogászati centrum
  (2 db), legújabb: Optikus