Rostdús étrenddel a női szív egészségéért

A PLOS One szakfolyóiratban közzétett tanulmányban 20 ezer malmöi lakos étkezési szokásait elemezték, külön figyelmet fordítva a szív-érrendszeri betegségek kockázatára. Tizenhárom különböző tápanyag változó (rostanyagok, zsírok, fehérjék és szénhidrátok) jelentőségét vizsgálták.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Wallström, a Lund Egyetem kutatója arról számolt be, hogy azok a nők, akik a legtöbb rostot fogyasztották, a szív-érrendszeri betegségek közel 25 százalékkal alacsonyabb kockázatának voltak kitéve, mint azok a nők, akik rostszegény étrenden éltek. Férfiakban ez a hatás nem jelent meg ennyire kifejezetten, de az eredmények megerősítették, hogy a rostdús étrend valóban nyújt védelmet a férfiaknak az agyérgörcs ellen.

A nemek közötti eltérés oka egyelőre nem világos, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a nők egészségesebb élelmiszerekből viszik be a szervezetükbe a rostanyagot, mint a férfiak. A vizsgált nők több rostot fogyasztottak zöldségekből és gyümölcsökből, míg a férfiak fő rostforrása a kenyér volt. Wallström úgy véli, hogy e különbséget figyelembe véve a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a nemre az étrenddel kapcsolatos kutatások során.

A kutatók ugyanakkor nem azonosítottak meghatározható összefüggést a vizsgált többi tápanyag, például a telített zsír vagy a cukor étrendi mennyisége és a szív-érrendszeri betegségek között. Wallström ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az eredményeket óvatosan kell értelmezni, mert szinte mindenki több telített zsírt fogyaszt az ajánlott mennyiségnél, a vizsgálat résztvevőit is beleértve. Éppen ezért nehéz összehasonlítani a javasolt és a túl magas zsírbevitelt. Más típusú kutatások azt mutatták, hogy azok, akik korlátozzák a zsír és cukorbevitelüket, a szívbetegség csökkent kockázatának vannak kitéve.

Wallström szkeptikus az ”extrém” diétákkal kapcsolatban. A szakértő úgy véli, hogy az Országos Élelmiszer Hivatal étrendi ajánlásai a kritikák ellenére megfelelők.