Egészségügyi hírek

Zenével az időskori hallásproblémák ellen


Egyre több kutatás támasztja alá a feltételezést, mely szerint a zenei oktatás segíthet az iskolai tanulmányokban. A Northwestern Egyetem legújabb felmérése szerint az idősebbek is profitálhatnak a zenei oktatásból, hiszen a célzott zenei nevelés segíthet kompenzálni az öregedés jeleit.

"A felnőttkori zenei oktatás úgy tűnik jótékony hatással van az emlékezőképességre és segíthet az időseknek, hogy zajban is képesek legyenek meghallani azt, ha valaki beszél hozzájuk" - nyilatkozta Nina Kraus, a Hallás Idegtudományi Laboratórium munkatársa.

Az Alexandra Parbery-Clar, Dana Strait, Samira Anderson valamint Emily Hittner közreműködésével készült tanulmány - a "Zenei Élmény és a Hallórendszer" - elkészítése során a kutatók 45 és 65 év közötti zenészek és zenei oktatásban nem részesült önkéntesek zenei memóriáját és beszédfelismerő készségét tesztelték.

"Az egyik leggyakrabban előforduló időskori problémát az jelenti, hogy sokan nem képesek felismerni a beszédet zajos környezetben és ezért az időskori hallásromlás csak részben tehető felelőssé - nyilatkozta Ms. Kraus - Mivel ez az időskori zavar nagyban hozzájárulhat a szociális elszigetelődéshez, nagyon fontos lenne többet megtudnunk a megelőzéséről."

A kutatók összesen 18 zenész és 19 zenei oktatásban nem részesült önkéntes zenei és vizuális memóriáját valamint hangfelismerő képességét hasonlították össze. Az eredmények szerint a zenészek (akik legalább 9 éves koruk óta folyamatosan kapcsolatban voltak a zenével) a vizuális memória kivételével minden vizsgálaton jobban teljesítettek.

"Egy komplex hangképből az értelmes hangokat csak azok tudják megfelelően kiszűrni, akiknek korábbi zenei képzésük miatt fejlett a hallórendszere - nyilatkozta Ms. Kraus - A zenei képzés finomhangolja az idegrendszert a külvilágból érkező auditív ingerekre, ugyanúgy, ahogy a festőkét a festés a vizuális ingerekre. Ha életünk során minden nap zenei ingerek vesznek körül bennünket, nem meglepő, ha auditív képességeink is javulnak. Ennek segítségével az idős korral járó kellemetlenségeket is leküzdhetjük."

A kutatás részletes leírása a PLoS One nevű online tudományos folyóirat május 11-ei számában olvasható.