Egészségügyi hírek

Zambia elnökét stroke-kezelésre szállították

betegszoba.hu


Zambia elnökét, Levy Mwanawasát kedden repülőgéppel Franciaországba szállították orvosi kezelésre, miután stroke-ot kapott Egyiptomi tartózkodása alatt, ahol az Afrikai Unió csúcstalálkozóján készült részt venni.

"Zambia elnöke ma este repült Franciaországba, ahol további orvosi kezeléseknek veti alá magát" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Said Essam, a South Sinai sürgősségi ellátó szolgálat vezetője. "Állapota távozásakor stabil volt." Egy francia diplomáciai forrás megerősítette, hogy Mwanawasa gépe másnapra érkezik meg, és a Párizs mellett elhelyezkedő Percy-Clamart katonai kórházba szállítják.

Mwanawasa épp a pánafrikai szervezet Béke és Biztonsági Tanácsának találkozójára készült vasárnap, de miután akut mellkasi fájdalmakat tapasztalt, lemondta részvételét, és kórházba került. Hétfőn helyettese, Rupiah Banda bejelentette, hogy az elnök stroke-ot kapott. Az elnököt a Sharm el-Sheikh kórház intenzív osztályán kezelték Egyiptomban, ahol az afrikai államfők a csúcstalálkozóra összegyűltek.

A sokat vitatott választások okozta zimbabwei válság állt a kedden véget ért kétnapos találkozó középpontjában. A zambiai kormány feszült viszonyban áll Zimbabwével az utóbbi hónapokban, mivel Zimbabwe azzal vádolja Zambiát, hogy összejátszik a nyugati kormányokkal annak érdekében, hogy megbuktassa Mugabe kormányát. Néhány más dél-afrikai államfőtől eltérően a zambiai elnök keményen szembefordult Mugabe kormányzatával, és az országával délről határos szomszédban folyó gazdasági katasztrófát "a süllyedő Titanichoz" hasonlította. Az 59 éves Mwanawasa 2002. óta van uralmon Zambiában, amióta sokan, még saját kormánypártja néhány képviselője is vádolja nepotizmussal és a törzsi rendszer pártolásával. Elődje, Frederick Chiluba ellen korrupciós vizsgálat indult.

2003-ban, amikor ő volt az elnökhelyettes, Mwanawasa súlyos fejsérülést szenvedett egy a hivatali gépkocsikíséretét érintő baleset során.