Egészségügyi hírek

Veszélyes az időskori gerincműtét?


Egy új tanulmány szerint 69 éves kor után kilencszer nagyobb a valószínűsége a gerincműtétek utáni szövődményeknek.

Dr. Lawerence G. Lenke, a Washington Orvostudományi Egyetem gerincsebész-ortopédus professzora szerint a sok éves várakozás egy helyreállító gerincműtét elvégzésére, jelentősen növeli a későbbi szövődmények előfordulását, ugyanis a betegség folyamatos romlása már olyan állapotot idézhet elő, amikor már nem biztonságos a műtét elvégzése.

A professzor és csapata azt vizsgálta, hogy a betegek életkora milyen hatással van a szövődmények kialakulására, illetve a helyreállító gerincműtétek eredményeire. Vizsgálódásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy 60 éves életkor felett 37 százalékban alakulnak ki általános szövődmények és 20 százalékban súlyos komplikációk lépnek fel.

A kutatócsoport egyik tagja, Dr. Michael D. Daubs, a Utah-i Egyetem gerincsebésze elmondta, hogy a többszintű, bonyolult helyreállító gerincműtétek után 60 és 69 éves életkor között a szövődmények aránya hasonló, mint az ugyanebben a korcsoportban elvégzett, kisebb mértékű beavatkozások után. 'De 69 éves életkor felett drámaian megnő a szövődmények előfordulási gyakorisága a komplex, több szintű gerincműtétek után'- mondta Dr. Daubs.

A vizsgálatba bevont betegek éveken keresztül gerincfájdalmakkal küzdöttek, korábban már többféle, nem sebészi kezelést is kipróbáltak és a műtét az utolsó reményük volt. Dr. Daubs szerint a gerincműtétet legjobb 60 éves kor körül elvégeztetni, ekkor ugyanis a műtét után 1-2 évvel jelentős funkcionális javulást mutattak a betegek.