Egészségügyi hírek

Veszélyes a betegre, ha ki-be járkálnak a műtőbe

Medipress


A műtő ajtaja légmentesen zár, így hozzájárul a levegő sterilen tartásához. A gyakori nyitogatás révén viszont kórokozók juthatnak be - állítják a szakemberek.

Sok műtőben járnak-kelnek az emberek, ami megnöveli a fertőzés kockázatát a betegre nézve.

Jelen kutatás során csaknem 200 térd- és csípőműtétet vettek górcső alá az egyesült államokbeli Johns Hopkins Bayview Medical Centerben. A beavatkozások harmadánál olyan sokszor nyílt az ajtó, hogy hatástalanította a légkondicionáló fertőtlenítő hatását – olvasható az Orthopedics című szakfolyóirat november 11-i számában.

A probléma világszerte igen sok helyen fennáll – tették hozzá a szakemberek.

„Eredményeink gyarapítják azon tudományos bizonyítékok sorát, amelyek szerint ez a bevett gyakorlat biztonsági aggályokat vet fel, illetve aminek a kapcsán felmerül a kérdés, hogy feltétlenül szükség van-e ennyi ajtónyitásra" – fogalmazott a szerzőként közreműködő Stephen Belkoff az intézmény sajtóközleményében.

A kísérletről természetesen nem tudtak a résztvevők, és a páciensek közül csupán egynél merült fel fertőzés, aminek az eredete ismeretlen volt.

„Igen, valóban alacsony a fertőzési ráta, és valóban sok óvintézkedést teszünk, ám így is figyelnünk kell a potenciális veszélyforrásokra" – tette hozzá Dr. Simon Mears.


Fertőző betegségek

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!