Egészségügyi hírek

Vérteszttel igazolható a prosztatamegnagyobbodás

betegszoba.hu


Amerikai kutatók azt állítják, hogy kifejlesztettek egy vérvizsgálatot, mellyel kiszűrhető a prosztatanagyobbodás egy súlyos változata (benignus prosztata hiperplázia vagy BPH). A szakemberek szerint a vérteszt az esetek kilencven százalékában helyesen mérték fel a prosztata állapotát.

A BPH tünetei közé tartozik a sürgős és gyakori vizelés. Azoknál a férfiaknál, akik a BPH súlyos változatában szenvednek, ezek a tünetek fokozottan jelentkeznek. A nyolcvanöt férfin végzett tanulmányt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói végezték. Úgy találták, hogy egy, a JM-27-es gén által termelt protein (fehérje) feltűnően magas szintje összefüggésbe hozható a súlyos BPH-val, ami nagyobb valószínűséggel okoz komplikációkat a kiválasztó szervrendszerben, ha nem kezelik.

Az egyetem csapata egy vérvizsgálatot is kifejlesztett, melynek segítségével kimutatható a JM-27 protein a BPH súlyos formájának tüneteit produkáló férfiaknál. Ha a vizsgálat alkalmazását a kormány is jóváhagyja, használatával a BPH-t már korai stádiumában fel lehetne ismerni, még mielőtt károsodna a húgyhólyag vagy az egyéb vizeletkiválasztó szervek.

'Kísérleteink kimutatták, hogy a protein marker megléte a BPH súlyos formájával hozható kapcsolatba, nem pedig a prosztata méretével vagy a prosztatarák kialakulásával illetve kockázatával.' - nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, Robert Getzenberg. 'Két betegséget keresünk: az enyhébb tünetekkel járó BPH-t, amely kisebb valószínűséggel eredményez hólyag- és egyéb vizelési panaszokat, illetve a BPH súlyosabb formáját, mely nagy valószínűséggel károsítja a húgyhólyagot.' - tette hozzá.

Getzenberg elmondta, hogy ezzel az új biomarker teszttel a súlyos BPH nagyjából kilencven százalékát képesek helyesen felismerni. A kutató arról is tájékoztatást adott, hogy a teszt az esetek huszonhárom százalékában téves eredményt ad. Az eredményeket közlő tanulmány az amerikai Journal of Urology folyóirat februári számában jelenik meg.