Egészségügyi hírek

Valóban érdemes szóját fogyasztani?


Már sokat tudunk a testünket felépítő több mint 200 csontról, azonban még mindig számos titok övezi, hogy milyen szerepet játszhatnak az ételekben található természetes anyagok csontrendszerünk erősítésében.

Ezek közé a vegyületek közé tartoznak a szójában található, ösztrogénszerű hatással bíró izoflavonoidok.

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ARS) fiziológusa, Marta D. Van Loan és munkatársai ezeket a vegyületeket tanulmányozták három éven át, az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelentek meg. A szóját már egy évtizede vizsgálják, hogy megoldást jelenthet-e a változókorban lévő nők hagyományos hormonpótló kezelésére. Egyes vizsgálatok szerint a szója ugyanis javítja a csontok egészségét.

Van Loan és csapata azt vizsgálta, hogy képesek-e a szójából kivont izoflavonoidok megvédeni a változókor után lévő nőket a csontvesztéstől. A résztvevők 80, illetve 120 milligrammnyi izoflavonoidot, a kontrollcsoport placebót kapott. Bár összességében a szójavegyületek nem bírtak jelentős hatással a csontvesztés megelőzésére, a 120 mg-os dózis életmódbeli tényezőkkel együtthatva szerény előnyökhöz jutatta a résztvevőket.

A kutatók szerint a szervezet másképpen reagál a szójából készült kivonatokra, mint a szójafehérjékkel együtt bevitt izoflavonoidokra. Egyúttal az is lehetséges,hogy nem az izoflavonoidok, hanem más vegyületek felelősek a csontvédő hatásért, továbbá hogy a jelen vizsgálatban alkalmazott dózisok túl alacsonyak voltak ahhoz, hogy kiváltsák a jótékony hatást.