Egészségügyi hírek

Vakságot okozó gyulladásos megbetegedés

betegszoba.hu


A Journal of Clinical Pathology c. szaklap legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint azok körében, akik homloki verőere gyulladt, a későbbi vakság kockázata akár háromszoros is lehet.

A temporális arteritis nevű érbetegségben az erek megduzzadnak, és rajtuk kevesebb vér áramlik az agyba. A betegség influenzaszerű tünetekkel, valamint állkapocsba sugárzó fejfájásokkal járhat. Legtöbbször 70 éves kor körül kezdődik, és kezelés nélkül vaksághoz, agyvérzéshez vezethet.

A Geisinger Egészségügyi Központ kutatócsoportja szerint azok, akik betegségében az úgynevezett óriás fehérvérsejtek is megjelennek, közel háromszor gyakrabban vakulnak meg, mint azok, akiknél ez a sejttípus nem jelentkezik. Ugyancsak nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk szisztémás gyulladásos reumatológiai betegség. Ennek főbb tünetei az izomfájdalom, valamint a kéz-, nyak-, combmerevség.

Dr. Thomas Harrington reumatológus, a kutatócsoport vezetője szerint jobban meg kell ismerni ezeket a sejteket, ahhoz, hogy megállítsuk e betegségek súlyosbodását.