Egészségügyi hírek

Új törvény az uniós egészségturizmusra


Az Európai Parlament szerdán jóváhagyott új törvénye értelmében azok az európai utazók, akik fogytán vannak vényköteles gyógyszerüknek, vagy hosszú műtéti várólistán vannak hazájukban, 2013 végére az EU bármely tagországában, költségvisszatérítéssel vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

A több éves tárgyalást követően megszületett, úttörőnek számító törvény kimondja, hogy a betegeknek joguk van az egészségügyi ellátáshoz a 27 EU tagország bármelyikében, és részletesen kiköti a költségvisszatérítés és az előzetes jóváhagyás feltételeit.

"Nagy nap ez az európai egészségügy szempontjából, és óriási győzelem a betegjogok tekintetében" - nyilatkozta John Dalli, az EU egészségügyi biztosa.

Miután a törvényt az unió csúcstalálkozóján hivatalosan is mind a 27 tagállam jóváhagyja, 30 napja lesz a tagországoknak arra, hogy beillessze a nemzeti jogrendszerbe. Az új jogszabály értelmében a betegek hazájukban költségvisszatérítésre jogosultak a külföldön igénybe vett ellátásért. Ha valaki 24 óránál hosszabb kórházi kezelést szeretne igénybe venni külföldön, ehhez előzetes engedélyt kell kérnie a nemzeti egészségügyi szervektől. A törvénybe azonban az elutasítással kapcsolatos feltételeket is belefoglalták, hogy ne lehessen indoklás nélkül elutasítani a kérvényeket. Egy szívbetegtől például megtagadhatják az engedélyt azzal az indokkal, hogy az utazás veszélyt jelenthet az egészségére. Egy kért külföldi műtétet pedig a hatóságok nem engedélyeznek, ha a kórház hírhedt a kórházi fertőzések magas előfordulásáról.

"Néhány ritka betegséget bizonyos országokban nem ismernek el, így természetesen nem is kezelnek" - mondta Dalli. "A kis országok pedig gyakran képtelenek ugyanolyan egészségügyi ellátást nyújtani, mint a nagyobb államok."

A betegeknek jogukban áll előzetes jóváhagyás nélkül is nem kórházi kezelést illetve ellátást igényelni. Dalli szerint az új jogszabály nem ösztönzi majd az európaiakat arra, hogy külföldre utazzanak minden ellátásért, mert a betegek jobban szeretik saját országukban kezeltetni magukat. A nemzetközi egészségügyi ellátásra irányuló kereslet az állami egészségügyi kiadások mindössze egy százalékát érinti.

Az új törvény értelmében a tagországoknak információs központokat kell felállítaniuk, amelyek adatokkal szolgálnak a betegeknek a kezelésekről, a szolgáltatókról és a költségvisszatérítés mértékéről az egész Európai Unióban.