Egészségügyi hírek

Új terápiás lehetőség gyomorégés ellen


Egy szűk körű kutatásból az derült ki, hogy a beültetett mágneses eszköz új terápiás lehetőséget biztosíthat a gyógyszeres kezeléssel nem kezelhető gyomorégés ellen.

A New England Journal of Medicine februári számában közzétett kutatásban egy új lehetőséget vizsgáltak az egyik leggyakrabban diagnosztizált megbetegedés, a reflux betegség (GERD) kezelésében. A rendellenesség akkor következik be, amikor a nyelőcsövet és a gyomrot elválasztó izomgyűrű nem megfelelő záródása következtében gyomorsav áramlik vissza a nyelőcsőbe. Fő tünete a krónikus gyomorégés.

A betegség ellen leggyakrabban protonpumpagátló gyógyszert írnak fel, de a becslések szerint a betegek közel 40 százalékánál nem válik be ez a módszer. A mostani kutatásban száz, refluxbetegségben szenvedő önkéntes vett részt, akiknek egy mágneses gyöngyökből álló, karperechez hasonló eszközt ültettek be úgy, hogy az eszköz azt az izomszakaszt ölelje körül, ahol a nyelőcső és a gyomor találkozik. Így az izom "megerősítésével" lehet megelőzni a gyomorsav visszaáramlását. A hároméves kutatási időszak végén a kutatók kimutatták, hogy a betegek 64 százalékában csökkent legalább felével a savreflux, 87 százalékuk pedig teljesen abbahagyhatta a protonpumpa-gátlók szedését.

A kutatást vezető Dr. Robert Ganz úgy véli, hogy az Egyesült Államokban LINX Reflux Management System néven jóváhagyott eszköz alkalmas lehet a betegek egy kis részének kezelésére. Természetesen kevésbé szélsőséges kezelési módszerek is léteznek a savreflux leküzdésére. Az étrendi változtatások és a fogyás is gyakran segít, ha pedig enyhébb gyomorégésről van szó, a vény nélkül kapható savlekötők is elegendőnek bizonyulhatnak.

A LINX eszközt úgy tervezték, hogy dinamikus módon a táplálék áthaladásakor kitáguljon, majd gyorsan összehúzódjon, így akadályozva a sav visszaáramlását. Sajnos azonban ennek is vannak bizonyos mellékhatásai: a kísérletben részt vevő betegek kétharmada tapasztalt nyelési nehezítettséget a kutatás elején, bár ez az első év végére 11, a harmadik év végére pedig 4 százalékra csökkent. Hat beteg súlyosabb nyelési zavarok miatt eltávolíttatta a beültetett eszközt.

Dr. Sigurbjorn Birgisson, a Cleveland Klinika gasztroenterológusa mégis úgy véli, hogy az eszköz használható és hatékony alternatíva lehet a betegség kezelésében, különösen olyan betegek számára, akik a mellékhatások vagy a költségek miatt nem alkalmasak hosszú távú gyógyszeres kezelésre. Birgisson ugyanakkor azt is hozzátette, hogy további kutatásokkal kell összevetni az új eszközt és a hagyományos terápiákat, és alaposan meg kell vizsgálni hosszú távú hatásait is.


Reflux

Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomor (gaster) savas tartalma valamilyen mértékben a nyelőcsőbe (oesophagus) rendszeresen visszakerül (reflux = visszafolyás). Egészségesekben is előfordulhat, hogy a gyomor záróizma nem zár mindig teljes biztonsággal, és ennek következtében néha felszökik a gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszára. Ez azonban normálisnak tekinthető, és nem okoz komolyabb problémát.

Eddigi bejegyzések

Poller ( 37 éves férfi ) Kacsóta , 1 kórtörténet | időpont: 2012. március 27. 18:01

Történet: Pár éva hogy állandóan ég a gyomrom és nyom. Gyomortükrőzésen voltam ahol kiderült hogy Refluxom van és rekeszizom sérvem
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
böfögés, felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, gyomorégés, has nyomásérzékenysége
Kórház, rendelő: Mohács Város Kórháza (Baranya megye, Mohács)
Gyógyszerek: Gelbra, Ulcogan szuszpenzió
Alternatív gyógymódok:: Fogyókúra, erős, fűszeres ételek mellőzése
Meggyógyult:    nem