Egészségügyi hírek

Új stroke gyógyszer a láthatáron

betegszoba.hu


Az agyi infarktuson átesett betegek felépülését is segíti a minocycline, a súlyos akne és húgyúti fertőzések kezelésére használt antibiotikum - derül ki egy izraeli kutatásból, melyet a Neurology októberi számában publikáltak.

A legnagyobb újdonság abban rejlik, hogy más szélütés elleni kezelésekkel szemben, az antibiotikum akár 24 órán belül adva is hatékony. A Baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem ideggyógyász professzora, Dr. Argye Hillis szerint - bár még szélesebb körű klinikai vizsgálatokra van szükség - ez lehet az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb kezelési forma az agyi infarktus elleni harc eszköztárában. A Tel Avivi egyetemen zajló kutatás során Dr. Yair Lampl és munkatársai 152 beteget osztottak véletlenszerűen két csoportba: az egyik csoportnak öt napon keresztül napi 200 mg minocyclint adtak, még a többiek placebót kaptak.

A kezelés a tünetek megjelenésétől számított 6-24 órán belül kezdődött. Egy hét, egy hónap és három hónap múlva értékelték az idegkárosodás mértékét és a napi rutinfeladatok elvégzésének képességét három különböző teszt segítségével. Az antibiotikummal kezelt betegek sokkal jobb eredményeket mutattak a kontroll csoportnál minden területen. Dr. Eric Smith, a bostoni Massachusetts Kórház Akut Stroke Szolgálatának orvosa szerint hatalmas a különbség a két csoport között: csaknem normálisnak kinéző betegeket lehet összehasonlítani olyanokkal, akiknek enyhe-mérsékelt fokú károsodásuk maradt vissza. A gyógyszer hatásmechanizmusa még nem tisztázott, vélhetően idegvédő szerepe van, azaz védi az agysejteket az oxigén- és tápanyaghiány károsító következményeitől.