Egészségügyi hírek

Új spray horkolás ellen


Nagy-Britanniában új nazális spray került forgalomba, amely a garat hátsó izmainak megfeszítésével enyhíti a horkolást.

A horkolást a felső légutak lágyszöveteinek vibrálása okozza. Lefekvéskor a légutak beszűkülnek, és az így keletkező szívóhatás következtében a szövetek enyhén beszívódnak. Ki- és belégzéskor pedig rezegnek. A rendellenesség az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik, mivel a légutak körül lévő izmok egy kissé megereszkednek. A horkolás ezen kívül az elhízással is összefüggésben áll.

Az új spray három összetevője, a poliglikol, a kálium-szorbát és a nátrium-klorid megfeszíti a garat körüli izmokat, hogy a légutak nyitottabbak maradjanak. A garat hátsó felét is hidratálja, ami vélhetően szintén segít a szövetek rezgésének megakadályozásában.

A készítménnyel végzett kísérletek vegyes eredményt hoztak. Egy dán vizsgálat azt mutatta, hogy a résztvevő 218 férfi több mint 60 százaléka esetében hatékonynak bizonyult a spray, ők hat hónappal a kísérlet eleje óta még mindig használják a terméket. Egy 50 férfi részvételével végzett másik kísérletben, amelyben a résztvevők egy része a spray-t, a többiek placebót használtak, kevésbé meggyőző eredmények születtek.

Adrian Williams, a londoni Kings College alvásgyógyász professzora elmondta, hogy a spray mindenképpen kevésbé kockázatos, mint a műtét, és mellékhatásokról nem számoltak meg. A szakember szerint az enyhe horkolóknak érdemes kipróbálni, azoknak, akik nem állandóan, csak időről-időre horkolnak.