Egészségügyi hírek

Új gyógyszer a súlyos hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében

betegszoba.hu


Hatásosnak bizonyult a Hagyományos Kínai Orvoslásból származó hatóanyag, a Baicalin a súlyos heveny hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében - jelent meg a World Journal of Gastroenterology októberi számában.

A Baicalint már régóta használják a távol-keleti országokban, de tudományos vizsgálat még nem készült a szer hatásosságával kapcsolatban. Most - egyelőre laboratóriumi kísérletek alapján - bebizonyosodott, hogy az új szer antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gátolja a vérlemezkék összecsapzódását és megtisztítja a szervezetet a káros oxigéngyököktől, és a kísérleti állatokban a vérmérgezés létrejöttében kulcsszerepet játszó endotoxin képződését is gátolta.

Mindez arra utal, hogy a Baicalin segíti a súlyos pancreatitis gyógyítását. A kutatócsoport, Dr. Zhang Xiping vezetésével 5 éven keresztül vizsgálta az új szer hatásait pancreatitises patkányokon a Hangzhou-i és a Zhejiang-i kórházban. Eredményeik szerint a Baicalin nagy dózisban javította a túlélést, a veseműködést, sőt a veseszövetek mikroszkópos vizsgálata is jobb eredményű volt azokban az állatokban, melyek megkapták a Baicalint. A Baicalin hasonló eredményeket ért el, mint a manapság leghatékonyabb pancreatitis ellenes szer, az octreotide, ám az adagolás, a hatásidő és az ár tekintetében egyértelműen a Baicalin van előnyben. Egyelőre azonban még sok munka áll a kutatók előtt, hogy a klinikai gyakorlatban is elterjedhessen az új szer.