Egészségügyi hírek

Új gyógyszer a melanóma kezelésében


A nivolumab a bőr rosszindulatú pigmentsejtes daganatában szenvedők 30 százalékában bizonyult hatékonynak.

Az előrehaladott betegségben szenvedő betegek közel egyharmadában működött a nivolumab nevű szer. Az antitest típusú anyag a szervezet saját immunrendszerét hívja segítségül, és a daganat tömegének korábbi szerekkel összehasonlítva nagyobb csökkenését okozta. Mivel áttétes melanóma esetén igen limitáltak a terápiás lehetőségek, ezért Dr. Mario Sznol professzor és a Yale Rákközpont munkatársainak eredménye úttörő jelentőségű. A kutatás következő lépése a már elérhető kemoterápiás szerekkel való kombináció kipróbálása lesz.

A gyógyszert a Bristol-Myers Squibb gyógyszeripari cég fejlesztette ki, és a munkacsoport eredményeiről az Amerikai Klinikai Onkológiai Táraság (ASCO) éves tudományos találkozóján adott számot. Mindazonáltal a tudományos közélet csupán akkor fogja a munkát iránymutatónak tekinteni, amennyiben azt sikerül rangos szaklapban publikálni. A nivolumab az immunrendszer T-sejtjeit aktiválja a PD-1 receptorokon keresztül, így adva teret a daganatellenes mechanizmusoknak. A vizsgálatban 107 beteg vett részt, akiknél az eddig alkalmazott kezelési módszerek már kudarcot vallottak.

A kezelőszert öt különböző kombinációban alkalmazva a kutató a betegek 31 százalékánál tapasztaltak szignifikáns hatást, ami a daganat tömegének 30 százalékos csökkenését jelenti. A kezelés emellett javította a betegek túlélési idejét is.