Egészségügyi hírek

Új dimenzió a fogyásban!


Az érképzés gátlása, gyakorlatilag a zsírszövet kiéheztetése visszafordítja a zsírban gazdag étrend káros hatásait, zsírszegény étrend esetén azonban nem észleltek változást és az energiafelhasználás sem játszott szerepet.

A zsírszövetben található erek sejtjeit programozott sejthalálba hajszoló fehérjék a jövőben a súlycsökkentő kezelések célpontjaivá válhatnak - állítják a Cincinnati Egyetem kutatói.

Dr. Randy Steeley, az Egyetem Anyagcserebetegségek Intézetének belgyógyász professzora állatkísérletek során felfedezte, hogy az elhízott állatok proapoptotikus (sejthalálhoz vezető) fehérjékkel történő kezelése jelentősen csökkentette a bevitt táplálékmennyiséget és a test zsírtartalmát.

A fehér zsírszövetben a daganatokhoz hasonlóan sok ér található, a zsírszövet növekedése pedig nagyban függ érképzési képességétől. A tapasztalt hatások az étvágyat szabályozó hormontól, a leptintől függetlenül jöttek létre.

"A zsírszövet nagyon hasonlít egy fürdőkádhoz: ha több víz folyik be, mint ki, akkor előbb-utóbb nagyobb kádra lesz szükségünk" - magyarázta Steeley. "Ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, több zsírszövet keletkezik, ehhez azonban új erek is kellenek. Minden fél kiló zsírszövethez egymérföldnyi új érhálózat szükséges."

A kutatók jelenleg azokat a fontos jelzéseket keresik, amelyek a zsírszövetből kiindulva a fogyást okozzák.

A cikk a Diabetes folyóiratban jelenik meg.