Egészségügyi hírek

Új cél az Alzheimer-kór elleni harcban


Francia kutatók kedden arról számoltak be, hogy ígéretes új célpontot fedeztek fel a visszafordíthatatlan emlékezetvesztést és demenciát okozó agyi betegség, az Alzheimer-kór elleni harcban.

A Francia Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Intézet (INSERM) kutatói Etienne-Emile Beaulieu vezetésével laboratóriumi kísérletek révén felfedeztek egy létfontosságúnak bizonyuló kölcsönhatást két fehérjetípus között.

Az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek jellegzetes tüneteit a tau fehérje túlzott mennyiségével hozzák összefüggésbe. Beaulieu és munkatársai rájöttek, hogy egy másik fehérje, az FKBP52, amely az immunválaszok szabályzásában is szerepet játszik, lassíthatja illetve megakadályozhatja ezt a kártékony felgyülemlést.

"Ez egy tau-ellenes fegyver, amely a sejteken belül található" - nyilatkozta Beaulieu a párizsi sajtótájékoztatón. "Fel akarjuk erősíteni e fegyver hatékonyságát, és gyógyszerészeti lőszert, vagyis új gyógyszereket próbálunk kifejleszteni, hogy tevékenységének felgyorsításával elpusztíthassuk a nem kívánatos tau proteineket."

A tanulmány az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences szaklap e heti számában olvasható.

A kutató szerint egy ilyen gyógyszer kifejlesztése hosszú időbe telhet, "de két-három év múlva meg fogjuk találni a módját annak, hogy legalább korai diagnózist tudjunk felállítani." Beaulieu hozzátette, hogy a betegség bizonyos biokémiai markerei valószínűleg már 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt jelentkeznek.

A kedden közzétett eredmények alapján hamarosan további kísérletek indulnak a Párizshoz közeli Charles Foix d'Ivry kórház geriátriai osztályán.

Beaulieu leginkább az RU-486 "abortusz-tabletta" feltalálásáról ismert, melyet 1980-ban fejlesztett ki.

Más kutatók elismerik ugyan a két fehérjetípus közötti összefüggés jelentőségét, de elég szkeptikusan állnak hozzá a kezelés terén elért korai áttöréshez.

"Minden, amiről beszámoltak, laboratóriumi körülmények között történt" - vélekedett Philippe Amouyel, a francia Országos Tudományos Alapítvány az Alzheimer-kór Ellen igazgatója. "Folytatni kell ezt az utat, de egyelőre nincs közvetlen kapcsolat az Alzheimer-kórral, és semmi sem utal arra, hogy a betegeken beválik." Azt is hozzátette, hogy több száz olyan fehérje létezik, amelyek kölcsönhatásba lépnek a tau fehérjével, ezért további kutatásokra lesz szükség annak kiderítésére, hogyan illeszkedik az FKBP52 és a tau közötti kölcsönhatás a betegség nagyobb "kirakós játékába". Az Alzheimer-kórt a béta-amiloid fehérjékkel is összefüggésbe hozták, amelyek az agyi idegsejtek körül gyűlnek fel, plakkokat alkotva.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte mintegy 37 millió ember szenved demenciában, és az esetek többségéért az Alzheimer-kór a felelős. A népesség elöregedésével ez a szám a következő 20 évben gyors növekedést mutathat.