Egészségügyi hírek

Trauma esetén csökken az agy memóriáért is felelős régiója

betegszoba.hu


A poszttraumás stressz zavar (PTSD) hatásait továbbra is vitatják - egy új tanulmány szerint némely esetben előfordulhat, hogy zsugorodik az agyban a hippocampus területe.

 A PTSD -t eddig többnyire háborús veteránokon vizsgálták, a Brigham Young Egyetem kutatói ezúttal egy jobban veszélyeztetett populációt vizsgáltak: a zaklatott gyermekeket. "A hippocampus méret csökkenése néha rögtön a kezdeti stressz hatás vagy trauma után jelentkezik. Ez egy megerősített érv amellett, hogy valamit tenni kell poszttraumás stressz zavarban, vagy magával a stresszt kiváltó tényezővel" - mondta Dawson Hedges, a tanulmány szerzője, idegkutató a BY Egyetemen. A tanulmány a Hippocampus című idegtudományi folyóiratban jelent meg, és további bizonyítékkal szolgál ennek a mentális rendellenességnek az idegi komponensére nézve.

"A legtöbb embernél traumás élményeket követően nem jelentkezik poszttraumás stressz zavar" - mondta Hedges. "Akiknél viszont igen, ott az agyban is található bizonyos elváltozás."  A hippocampus a tanulás és a memória folyamatában vesz részt. Körülbelül egy évtizede jelezték először az idegkutatók, hogy néhány esetben csökkenhet a hippocampus mérete PTSD után. A kutatók nem lehettek biztosak benne, hogy mi volt először, a kisebb hippocampus vagy a traumás esemény. Ez pedig nem egy könnyű kérdés, mert az agyi leképező technikák drágák és többnyire utólag készülnek.

Hedges és Martin Woon kutató tanuló, két csoport analízisét kombinálták: a zaklatott, poszttraumás stressz zavarban szenvedő gyermekeket és a gyermekkori zaklatásból eredően PTSD-s felnőtteket. A kutatók 19 korábbi tanulmányból gyűjtötték össze az adatokat azokról a személyekről, akiknél gyermekkori trauma utáni MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat történt. "Fennáll megint a nagy kérdés, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?" - mondta Woon, a tanulmány szerzője. "A gyermekek hippocampusa, bár ép maradt az inzultusok után, később mégis összezsugorodott a felnőtt kort elérő csoportnál.

A Szövetségi Kormány nyilvántartása szerint 2006-ban 905 000 gyermeket zaklattak vagy hanyagoltak el. A nyilvántartottnál valamivel magasabbra tehető a valós esetek száma. "Megdöbbentő a zaklatások előfordulási száma ebben az országban" - mondta Hedges. "Az alapján, amit találtunk, a gyermekkori zaklatásnak felnőtt korba nyúló neurológiai hatása is van. Röviden összefoglalva, az emberek sokkal kedvesebbek lehetnének a gyermekeikhez." Még mindig ismeretlen az agykárosodások funkcionális következménye. Hedges tervei szerint megvizsgálják majd a poszttraumás stressz zavar tanulással és memória hiánnyal fennálló kapcsolatát egy követéses tanulmány során.

Míg Hedges lehetőséget lát abban, hogy akár beavatkozással csökkentsék a PTSD hatásait, más prioritások a prevencióban és a korai észrevételben látnak lehetőséget.